SEGRE

Es busca home jove per donar medul·la òssia

Una campanya per a la donació de medul·la òssia.

Es busca home jove per donar medul·la òssiaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un home jove és el millor candidat per donar medul·la, raó per la qual el Pla Nacional de Medul·la Òssia se centra en l’actualitat en la captació de menors de 40 anys, un objectiu de qualitat que es planteja després de tenir cobert amb temps el de quantitat. Espanya ha assolit els 380.000 donants després que en els set primers mesos de l’any prop de 20.000 persones s’hagin inscrit al Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (REDMO), el que suposa 90 donants cada dia, segons les últimes dades facilitades avui per l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT).

"La generositat dels espanyols és tan extraordinària que esperem assolir l’objectiu del pla d’arribar als 400.000 donants a finals de 2018, dos anys abans del previst", ha assenyalat a Efe la directora de l’ONT, Beatriz Domínguez-Gil, amb motiu de la celebració demà del Día Internacional del Donant de Medul·la. Des del 31 de juliol de 2017 fins la mateixa data d’aquest any s’han registrat 40.128 donants, el que suposa un increment del 12 per cent interanual.

"Portem velocitat de creuer, continua augmentant progressivament el nombre de persones inscrites que, a part de mostrar la seua generositat, suposa un pas endavant en les opcions de trasplantament dels nostres pacients", ha dit Domínguez-Gil. Als objectius quantitatius inicials del pla s’afegeix ara un qualitatiu centrament en la captació de donants menors de 40 anys, que són els que ofereixen millors resultats clínics segons demostra l’evidència científica.

Aquest any la mitjana d’edat dels nous inscrits al registre se situa en els 32 anys, pel que "estem enfocant-nos bé cap aquestes persones, que sabem que tenen més probabilitats de transformar-se en donants reals," ha apuntat Domínguez-Gil.

El 67 per cent dels donants registrats són dones i el 33 per cent homes, segurament "pel caràcter altruista i solidari de la dona", però a l’hora de la donació real el percentatge s’inverteix "exactament en els mateixos termes", ha precisat. Els professionals "tendeixen a seleccionar l’home per una qüestió biològica pura i dura i a una persona jove perquè saben que són els que millors resultats donaran després del trasplantament", ha explicat.

Encara que totes les comunitats registren increments interanuals (entre juliol de 2017 i el mateix mes de 2018), destaquen Castella-la Manxa (35 %), Canàries (25 %), Galícia (21 %), Extremadura (18 %) i Madrid (16 %), a més de la ciutat autònoma de Melilla (22 %). En números absoluts, les regions amb més nombre de donants registrats a 31 de juliol són Andalusia (97.336), Catalunya (51.758), Madrid (39.295) i la Comunitat Valenciana (37.197).

La directora de l’ONT ha explicat que quan es busca un donant es fa en els registres de tots els països que estan connectats en xarxa, la qual cosa dóna accés a 32 milions de donants i a 750.000 unitats de sang de cordó umbilical. Això suposa, segons Domínguez-Gil, que les possibilitats d’un pacient que necessita un trasplantament i no ho troba en l’entorn familiar, són del 90 per cent en una mitjana de 32 dies.

Domínguez-Gil ha advertit, davant les crides massives a la donació centrades en una persona en particular, que "no només no són necessaris sinó que poden ser contraproduents", encara que ha dit entendre la "desesperació i angoixa" de les famílies, que es multiplica quan el pacient és un nen. Aquestes campanyes "no augmenten les probabilitats de trobar a un donant", ha afirmat la directora de l’ONT, qui ha incidit que són contraproduents perquè "mobilitzen donacions des de l’emotivitat i ens trobem amb persones que posteriorment es fan enrere i no són donants reals arribat el moment".

Inscriure’s en el registre requereix reflexió ja que s’adquireix un compromís i, a més, el donant ha de tenir present que la seua medul·la pot anar a qualsevol pacient en qualsevol lloc del món que la pugui necessitar. "El sistema està preparat, no fan falta aquests gestos", ha conclòs la responsable de l’ONT.

tracking