SEGRE

FIRES FULLEDA

Fira Heroica en més d'un sentit

El certamen que recrea la guerra del Francès a Fulleda reuneix vuit-centes persones || Mig centenar de voluntaris treballen per organitzar el certamen en aquest municipi de només 86 habitants

Actors vestits d’època per a la recreació històrica de la guerra del Francès en clau d’humor.

Actors vestits d’època per a la recreació històrica de la guerra del Francès en clau d’humor.MERITXELL CASTILLO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Fulleda va reunir ahir unes vuit-centes persones a la cinquena edició de la Fira Heroica, un certamen que s’ha fet digne d’aquest nom en més d’un sentit. En primer lloc, perquè commemora els combats de la guerra del Francès i reivindica les arrels familiars d’Agustina d’Aragó en aquest poble de les Garrigues. El segon motiu és que organitzar-la requereix un esforç titànic per a aquest municipi que només té vuitanta-sis habitants censats. Celebrar-la és possible gràcies al treball de mig centenar de voluntaris, una xifra que suposa més de la meitat de la població.

La fira va reunir una vintena de parades de productes d’alimentació de proximitat de Fulleda i municipis veïns, amb productes locals com oli i vi, així com demostracions d’oficis antics amb un picapedrer, un bufador de vidre i un cisteller. El plat fort de la jornada van ser les quatre representacions històriques de la guerra del Francès en clau còmica a càrrec del grup Les Enfants, que van establir un “campament napoleònic” al poble. També hi va haver actuacions de trabucaires. Jocs tradicionals per a nens i un taller culinari dedicat a les ametlles rampinyades van completar el programa d’activitats. Els organitzadors es van mostrar satisfets al rebre més gent que el 2017 i van apuntar que el bon temps ha afavorit l’afluència de públic.

La fira va reunir vint paradistes de productes d’alimentació de Fulleda i els pobles veïns

Al llarg de la jornada, el municipi va distingir amb el Porró de Fulleda Txell Bonet, periodista i parella de Jordi Cuixart i l’avi de la qual és originari d’aquest municipi de les Garrigues (vegeu el desglossament). Un equip d’un canal de televisió finlandès que elabora un reportatge sobre Bonet va filmar el lliurament del premi, amb la qual cosa Fulleda i aquesta fira apareixeran tard o d’hora a la televisió de Finlàndia.

“El judici de l’1-O serà l’ocasió d’acusar l’Estat de vulnerar drets”

Txell Bonet, periodista i parella de Jordi Cuixart, va afirmar ahir a Fulleda que tots dos esperen “amb serenitat” el judici sobre l’1-O, previst per aquesta tardor, al considerar que serà l’“oportunitat per demostrar la innocència” dels processats per presumptes delictes de rebel·lió, sedició i malversació. També serà, va afegir, l’ocasió per “acusar l’Estat espanyol de vulneració de drets fonamentals”.

“No hi ha pràcticament cap part d’aquesta causa judicial en què no hi hagi irregularitats”, va subratllar, i va puntualitzar que per això parla d’“acusar” l’Estat i no d’“atacar-lo”. “S’han vulnerat els drets a una defensa i a un judici just”, va concloure. Al seu discurs va recordar també el seu avi, originari de Fulleda i que “des de molt petita em va transmetre la seua estima per aquest territori”. També va elogiar propostes culturals com la Fira Heroica al considerar que creen activitat a la comarca.

Per la seua banda, l’alcalde, Jordi Arbós, va destacar que “la situació de Jordi Cuixart, a la presó de Lledoners” fa que l’entrega del Porró de Fulleda sigui aquest any un acte “més emocionant”. En aquest sentit, va assegurar que el poble farà tot el possible per contribuir a l’alliberament dels líders independentistes empresonats. “Si hi ha alguna possibilitat de treure’ls de la presó, Fulleda hi serà present per aconseguir-ho”, va remarcar el primer edil.

Actors vestits d’època per a la recreació històrica de la guerra del Francès en clau d’humor.

Actors vestits d’època per a la recreació històrica de la guerra del Francès en clau d’humor.MERITXELL CASTILLO

Actors vestits d’època per a la recreació històrica de la guerra del Francès en clau d’humor.

Actors vestits d’època per a la recreació històrica de la guerra del Francès en clau d’humor.MERITXELL CASTILLO

tracking