SEGRE

La UdL desenvolupa una refrigeració de mòbils i ordinadors que allarga la bateria

La UE inclou aquest sistema en una plataforma de divulgació dels projectes de major impacte

Esquema gràfic del dispositiu final

La UdL desenvolupa una refrigeració de mòbils i ordinadors que allarga la bateriaSDAES-UdL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors del Grup de Recerca de Sistemes Dinàmics Aplicats a l'Energia Solar (SDAES) de la Universitat de Lleida (UdL) han desenvolupat un nou sistema de refrigeració auto-adaptatiu per a telèfons mòbils, tauletes i ordinadors. Segons la UdL, aquest sistema millora de l'eficiència energètica integrant l'ús de vàlvules i aletes que canvien de forma en funció de la seua pròpia temperatura.

Els investigadors de l'Escola Politècnica Superior, liderats pel professor Jérôme Barrau, han treballat en col·laboració amb la Universitat de Sherbrooke (Canadà) i la multinacional STMicroelectronics, en el marc del projecte europeu STREAMS (Smart Technologies for energy Efficient Active cooling in Advanced Microelectronic Systems), dotat amb més de 3 milions d'euros.

Les dos universitats han sol·licitat una patent dels desenvolupaments previs que han permès completar aquest sistema. Els seus principals avantatges són la millora de la uniformitat de temperatura del dispositiu, augmentant la seua fiabilitat, i la reducció en més d'un 50% de l'energia necessària per a la funció de refrigeració. Per tant, es redueix l'espai i augmenta la durada de les bateries.

La Unió Europea ha seleccionat aquest nou sistema de refrigeració auto-adaptatiu per formar part de la plataforma Innovation Radar, per a la divulgació dels projectes europeus de major impacte i excel·lència. Forma part d'una nova iniciativa europea per desenvolupar un ecosistema dinàmic d'incubadores, empreses i inversors per impulsar la transferència social de les innovacions desenvolupades amb finançament de la Comissió Europea.

tracking