SEGRE

Detectar l'alzheimer amb una anàlisi de sang podria ser viable en cinc anys

Se sabrà si un pacient tindrà la malaltia dècades abans que apareguin els símptomes

La investigadora cerebral Maite Mendioroz.

Detectar l'alzheimer amb una anàlisi de sang podria ser viable en cinc anysEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La investigadora cerebral Maite Mendioroz, especialista en malalties neurodegeneratives, creu que la nova tècnica de detecció precoç de l’alzheimer amb una anàlisi de sang podria aplicar-se en cinc anys, amb el que se sabrà si un pacient tindrà la malaltia dècades abans que apareguin els símptomes. La directora del laboratori d’epigenètica-alzheimer de Navarrabiomed (Pamplona), que ha ofert avui una conferència en el marc del Foro Nueva Murcia coincidint amb la celebració del Día Mundial de l’Alzheimer, s’ha mostrat "optimista" pel gran nombre d’investigacions entorn de les malalties neurodegeneratives que encara no tenen tractaments curatius. D’allà la importància de la detecció primerenca, ha dit, que "obrirà una finestra terapèutica, veritablement eficaç", aplicant tractaments abans que es produeixi el dany al cervell.

Les investigacions del seu equip, que es troben en una fase intermèdia, avancen en la detecció precoç, i consisteixen a analitzar i detectar "fragments de l’ADN cerebral que alliberen les neurones quan moren". Aquests fragments es traslladen a la sang i permeten als investigadors identificar en ells "marques característiques" de l’alzheimer a través d’una prova senzilla i no invasiva com és una simple anàlisi de sang. Encara que és difícil predir quan es tancarà la investigació i "cal ser prudents", segons ha dit, ha confiat que els resultats podran aplicar-se a la pràctica clínica en hospitals i centres sanitaris en uns cinc anys.

Mendioroz ha recordat que els símptomes de l’alzheimer comencen a aparèixer entre els 60 i els 80 anys, però "les característiques de la malaltia al cervell comencen temps abans, fins i tot dècades abans que apareguin els símptomes". "Per això diem que és una malaltia silenciosa i lenta. Els canvis del cervell passen molt a poc a poc i quan arriben a un determinat nivell apareixen els símptomes en els pacients", ha subratllat, mentre ha reiterat que la seua investigació tracta de descobrir aquests símptomes abans que siguin visibles. Aquest diagnòstic primerenc és important perquè les noves teràpies que s’estan investigant només són eficaces si s’apliquen en una etapa molt precoç de l’alzheimer, ha explicat. "Ara els tractaments que apliquem, els apliquem quan el dany ja està fet i és molt difícil recuperar el cervell que ja està fet" malbé, segons ha indicat, ja que, segons el seu parer, en el dia d’avui les malalties neurodegeneratives no tenen tractaments curatius, sinó només teràpies que incideixen en el ritme de desenvolupament de les mateixes en cada pacient.

En el camp dels tractaments, la científica ha destacat les investigacions que s’estan duent a terme en el desenvolupament de fàrmacs que puguin prevenir el dipòsit de les proteïnes anormals al cervell i altres que puguin netejar aquestes proteïnes, així com les teràpies amb cèl·lules mare, l’abast real de les quals encara es desconeix.

Quant a la prevenció d’aquesta malaltia, Mendioroz ha recordat que la malaltia té un clar component vascular, per la qual cosa la hipertensió, diabetis, hipercolesterolèmia, sedentarisme i tabac són factors que incrementen el risc de desenvolupar-la en afectar els vasos sanguinis. Per això, la millor manera de prevenir l’alzheimer és "portar una vida saludable" i "estar actiu físicament i mentalment", així com tenir relacions socials, ja que s’ha demostrat que una bona sociabilitat ajuda a reduir el risc d’aquesta patologia, ha comentat. Finalment, ha considerat que "cada vegada es fa un esforç major" en la inversió en investigació i tractaments d’aquesta malaltia, però ha apuntat que "és evident" que encara no és suficient.

tracking