SEGRE

SALUT DIA MUNDIAL

Detectar l’Alzheimer amb una anàlisi de sang podria ser viable d’aquí a cinc anys

Una de les taules informatives ahir a l’Eix Comercial.

Una de les taules informatives ahir a l’Eix Comercial.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La investigadora cerebral Maite Mendioroz, especialista en malalties neurodegeneratives, va assegurar ahir que la nova tècnica de detecció precoç de l’Alzheimer amb una anàlisi de sang podria aplicar-se d’aquí a cinc anys, amb la qual cosa se sabrà si un pacient tindrà la malaltia dècades abans que apareguin els símptomes.

La directora del laboratori d’epigenètica-Alzheimer de Navarrabiomed (Pamplona) es va mostrar “optimista” pel gran nombre d’investigacions entorn de les malalties neurodegeneratives que encara no tenen tractaments curatius. D’aquí la importància de la detecció primerenca, va dir, que “obrirà una finestra terapèutica, veritablement eficaç”, aplicant tractaments abans que es produeixi el dany al cervell.

Les investigacions del seu equip, que es troben en una fase intermèdia, avancen en la detecció precoç i consisteixen a analitzar i detectar “fragments de l’ADN cerebral que alliberen les neurones quan moren”. Aquests fragments es traslladen a la sang i permeten als investigadors identificar-hi “marques característiques” de l’Alzheimer a través d’una prova senzilla i no invasiva com és una simple anàlisi de sang. Els resultats podrien aplicar-se en hospitals i centres sanitaris d’aquí a uns cinc anys.

tracking