SEGRE

CONSUM BALANÇ

Les vendes de tabac repunten

Augmenten un 4,8% entre gener i agost, la primera pujada després d’una dècada amb un descens acumulat de més del 60% || Estanquers reconeixen la tendència positiva, però demanen prudència

Clients ahir comprant tabac en un estanc del barri de la Mariola.

Clients ahir comprant tabac en un estanc del barri de la Mariola.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les lleis Antitabac, la crisi, la pujada dels preus o el contraban han portat durant l’última dècada els estancs de les comarques lleidatanes a una situació complicada. Tanmateix, el sector podria començar a veure la llum al final del túnel, ja que per primera vegada en més de deu anys s’ha registrat un augment del nivell de vendes. Ha estat en els vuit primers mesos de l’any, quan s’han venut a la província més de 19 milions de paquets, la qual cosa implica un 4,8% més que en el mateix període de l’any passat. “És cert que hi ha una tendència positiva i que a províncies com Lleida o Girona l’augment és més considerable, però hem de ser prudents i esperar a veure què passa a final d’any”, explica Eugeni Rodríguez, president de la Unió Provincial d’Estanquers de Lleida. Sobre els motius d’aquest augment apunta a la consolidació del nombre de fumadors i també que els turistes que visiten les comarques de Ponent hagin incrementat el consum, sobretot pels preus més baixos d’aquí respecte als seus països d’origen. En cas de confirmar-se al finalitzar l’any, aquesta notícia posaria punt final a una tendència a la baixa que es va iniciar el 2006 coincidint amb l’entrada en vigor de la primera llei Antitabac i que es va mantenir fins a l’any passat.

Segons les dades del Comissionat per al Mercat de Tabacs, el 2017 es van vendre a les comarques lleidatanes una mica més de 27 milions de paquets de tabac, 1,5 menys que un any abans, la qual cosa representa un descens d’aproximadament un 5 per cent.

La consolidació del nombre de fumadors o la despesa més gran dels turistes, possibles explicacions

Amb tot, la xifra i el descens són realment importants si es compara amb els últims onze anys. I és que des del 2006, quan es va assolir el màxim de vendes a Ponent amb gairebé 73 milions de paquets despatxats, s’ha acumulat un descens que ja supera el 63 per cent, amb més de 45 milions de paquets anuals de diferència. A més de la incidència de les dos lleis Antitabac (el 2010 es va aprovar la segona, encara més restrictiva que la de quatre anys abans), més presència del contraban per la frontera és una altra de les explicacions que estaria darrere de la caiguda de vendes a les comarques lleidatanes, més acusada que al conjunt de Catalunya. També hi haurien influït la crisi econòmica i la pujada del preu dels paquets.

tracking