SEGRE

La televisió de pagament es dispara i ja és al 27 per cent de llars de Ponent

Els accessos s’han gairebé duplicat en tres anys, al passar de 28.000 a més de 47.000

Netflix és una de les plataformes de televisió de pagament.

La televisió de pagament es dispara i ja és al 27 per cent de llars de PonentÒscar Mirón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La televisió de pagament s’ha convertit en els últims anys, a mig món i també a les comarques lleidatanes, en un autèntic fenomen, fonamentalment per l’èxit de les sèries que produeixen les mateixes plataformes. Mostra d’això són les últimes dades publicades per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), segons les quals el 2016 hi havia a la província de Lleida un total de 47.513 accessos a televisió de pagament, la qual cosa implica gairebé el doble dels que es comptabilitzaven tres anys abans, quan eren gairebé 28.000. Això suposa que més d’una de cada quatre llars de la província de Lleida, gairebé el 27% (tenint en compte que n’hi ha 176.600 a Ponent, segons l’Institut Nacional d’Estadística) disposa ja d’accés previ pagament a plataformes com Netflix, HBO, Amazon Prime o Movistar, amb gran varietat de continguts de sèries, pel·lícules i documentals que han fet que l’espectador prefereixi triar què veure, quan fer-ho i on i que ha provocat que les principals cadenes es reparteixin quotes d’audiència que són cada vegada més baixes. I això que poder gaudir de continguts audiovisuals en streaming té, evidentment, un preu. Les quotes varien segons el tipus de continguts i la modalitat d’accés, però van des dels 5 euros mensuals fins a una mitjana anual de més de 600. De fet, moltes companyies de telecomunicacions ja inclouen aquesta oferta als seus paquets, la qual cosa també explicaria l’increment dels accessos.

Més línies de mòbil i fix

Però no només la televisió de pagament creix a les comarques lleidatanes. I és que les dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència també reflecteixen un increment de les línies de telefonia fixa, però sobretot de les de mòbil. D’aquestes últimes (en postpagament) n’hi havia el 2016 a Ponent més de 318.000, la qual cosa representa un 11% més en els últims tres anys i que hi hagi tres telèfons mòbils per cada quatre lleidatans. Més espectacular és la pujada de les connexions a internet a través de la fibra òptica, que han passat de 16.648 el 2013 a més de 28.000 només tres anys després.

Una modalitat que representa un terç dels ingressos del sector

La televisió de pagament representa més d’un terç dels ingressos del sector televisiu a Espanya, segons el recent estudi de Conecta (Consell Especialista en Canals Temàtics Associats) i elaborat per la consultora Deloitte. Concretament, dels 5.555 milions d’euros ingressats l’any 2016, 1.184 milions, un 34 per cent, procedien de la televisió de pagament, pels 1.891 milions de la televisió en obert i 1.779 milions procedents de les subvencions. D’aquesta forma, en tot just quatre anys, els ingressos procedents d’aquesta modalitat han passat de representar el trenta per cent al trenta-quatre. D’altra banda, i segons les previsions del sector, l’any 2021 la televisió per pagament arribarà al 41 per cent de penetració a les llars espanyoles. Una xifra elevada però lluny encara de la mitjana europea, que és del 60 per cent. En altres països la penetració és molt més elevada, com és el cas de Portugal (90%), França (75 per cent) i el Regne Unit (63%). Concha Iglesias, responsable dels sectors Media & Entertainment i Tecnologia de Deloitte España, va citar els aspectes que es consideren claus: “L’increment de la penetració sobre llars, prenent com a referència la mitjana europea, a l’entorn del 60% i l’adaptació d’una regulació que doni resposta a un nou ecosistema audiovisual.” Una altra preocupació, que serà un altre dels pròxims reptes, és la lluita activa contra la pirateria a Espanya. “Un 6% superior que a Europa”, va sentenciar.

LES CLAUS • El 33,2% de la població. La televisió de pagament a Espanya va arribar a l’agost a una cobertura del 33,2% de la població, amb una quota de pantalla del 8,3% sobre el total de televisions, segons Conecta, el Consell Especialista en Canals Temàtics Associats i que reuneix 35 cadenes temàtiques. • Previsió per al 2021. La previsió per a l’any 2021 és que la penetració a les llars arribi al 41%. • Oferta diferencial. El consumidor identifica a la televisió de pagament una oferta diferencial en esports, cultura, ficció i infantil que complementa l’oferta en obert. • Lleida: 47.000 abonats. A Lleida s’ha passat des de 28.000 fins a 47.000 abonats en tot just tres anys.

tracking