SEGRE

L'Estat vol triplicar la prestació per fill per a les famílies pobres

Un menjador social

El Govern vol triplicar la prestació per fill per a les famílies pobresEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Alt Comissariat per a la Lluita contra la Pobresa Infantil, Pau Marí-Klose, ha explicat a Efe que el Govern espanyol estudia triplicar la prestació per fill a càrrec per a aquelles famílies en situació de pobresa severa, que beneficiaria entre 400.000 i 500.000 menors. Aquest és un dels objectius prioritaris per acabar amb la pobresa infantil a Espanya, que afecta un de cada tres nens i que segons el responsable d’eradicar aquest problema "es projecta sobre el futur i deixa cicatrius".

En una entrevista amb Efe, Pau Marí-Klose, que dirigeix des de fa dos setmanes l’Alt Comissariat en substitució de María Luisa Carcedo, actual titular de Sanitat, mostra la seua confiança en què es pot eradicar la pobresa infantil, "que no s’ha considerat un problema durant gaire temps". "Tenim en aquest moment ajuts a les famílies més semblants a les romaneses que a les franceses o austríaques", critica l’Alt Comissariat, qui assevera: "Esclar que és abastable acabar amb la pobresa". "Amb un 0,2 per cent del PIB es tindria la possibilitat de millorar sensiblement la protecció a la infantesa, però caldria destinar probablement un 0,6 % per eradicar les formes més severes de pobresa i atansar-nos a la mitjana de desigualtat a Europa, on estàvem abans de la crisi", assegura.

Explica que "en una primera etapa es treballaria per transferències per fill a càrrec en llindars de pobresa severa, per anar estenent-les fins els de pobresa moderada". "Injectarem més recursos en la severa, però tots veuran una millora". "La cobertura actual està entorn del 10% de les famílies molt desfavorides, que només reben 270 euros a l’any; és ínfima i no té cap efecte corrector sobre la pobresa", ha lamentat Marí-Klose, que ha qualificat la política de l’anterior Govern de "generositat raquítica". La seua proposta seria, el primer any, triplicar aquesta quantitat -270 euros anuals- amb l’objectiu que "el Ingreso Mínimo Vital plenament desplegat arribi als 1.800 euros per a les famílies en pobresa severa" i continuar amb altres grups que no estan en una situació tan crítica però que tenen un malestar econòmic important que afecta altres dimensions de la seua vida. En qualsevol cas, "aquesta quantitat ha de millorar-se" i el ritme a què es faci dependrà de les negociacions pressupostaris i d’"altres circumstàncies polítiques que ara són difícils de calibrar", ha assenyalat.

Pau Marí-Klose mostra la seua satisfacció pel consens reflectit aquest dimecres al Ple del Senat per part de tots els grups per urgir al Govern a abordar aquest problema, de la magnitud del qual Espanya havia estat advertida per part d’alguns organismes internacionals. "Gastem aproximadament la meitat del que gasta de mitjana la UE en polítiques de família i infantesa, i en prestacions específiques per a nens dediquem el 0,6 %, mentre que els països europeus gasten més de l’1 per cent," ha detallat.

És conscient que l’Alt Comissariat no té pressupost propi i no executa programes de manera directa, sinó que el seu paper és essencialment "dinamitzador d’iniciatives". Per exemple, destaca que treballa "molt estretament" amb el Ministeri d’Educació amb l’objectiu de combatre l’abandó escolar primerenc que afecta el 43% de nens en risc d’exclusió social. Per a això, contemplen "diverses iniciatives com articular noves inversions en l’etapa de 0 a 3 anys, clavi per fonamentar les bases per al progrés educatiu" i generar programes de reforç i acompanyament estudiants amb dificultats d’aprenentatge.

"Espanya és un país en el qual hi ha bretxes educatives molt importants en funció de l’origen social; als 15 anys, el 53 % dels estudiants del tram més baix ha repetit algun curs, davant el 8 % dels del tram més alt d’ingressos."

Al cap de pocs dies de la creació d’aquest Alt Comissariat, que depèn directament del president Pedro Sánchez, es va posar en marxa el pla VECA (Vacaciones Escolares Continuar Aprendiendo) que va donar opcions de lleure i va cobrir necessitats com a alimentació als menors de famílies amb més necessitats. "Va ser una mesura presa molt ràpidament per atendre una realitat molt sagnant a l’estiu", ha dit, que es desplegarà plenament en les pròximes vacances escolars "de forma articulada" preveient les inversions que es realitzaran.

En la lluita contra la pobresa infantil espera comptar amb la complicitat de les comunitats autònomes i entitats locals per optimitzar els seus programes socials i posar de relleu les bones pràctiques que es desenvolupen en molts municipis per estendre’ls a d’altres.

També desitja que es generi un clima de confiança i de solidaritat entre les CCAA en relació amb el repartiment dels menors estrangers no acompanyats (menes), que actualment es concentren en unes quantes. Però fonamentalment, argumenta que no es podrà aturar la pobresa infantil només amb mesures específiques sinó que cal lluitar contra la desigualtat que s’ha generat entre els nostres nens.

tracking