SEGRE

POBLACIÓ RECURSOS

Es dispara la pobresa infantil

El 13% dels menors de 18 anys a Lleida viu en llars on no hi ha cap adult amb feina || Són un total de 10.500 nens i adolescents, la xifra més alta en els últims cinc anys

Imatge d’arxiu d’una protesta ciutadana contra la pobresa energètica a la plaça Paeria.

Imatge d’arxiu d’una protesta ciutadana contra la pobresa energètica a la plaça Paeria.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La pobresa infantil afecta a Espanya un de cada tres nens, un problema que es trasllada a diferents àmbits de la seua vida i que es projecta en el seu futur, segons assenyalen organismes oficials i entitats socials. Són xifres que posen cara a aquesta manca de recursos i que, a les comarques de Ponent, afecten un nombre de nens i adolescents mai vist en els últims cinc anys. Segons les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), al tancament del segon trimestre d’aquest any un total de 10.500 menors de 18 anys vivien en llars on tots els adults estaven inactius (jubilats o sense buscar feina activament) o en situació d’atur a la província de Lleida. Una situació en la qual, per tant, es troba el 13% del total de nens i adolescents de les comarques lleidatanes.

Es tracta de la xifra més alta registrada en els últims cinc anys. Segons les dades proporcionades per l’INE, des del primer trimestre del 2014, mai s’havia assolit la xifra de 10.500 menors de 18 anys en habitatges en una situació d’atur a Lleida. En comparació amb l’any passat, aquesta xifra ha augmentat un 22%.

El Senat reclama al Govern central més recursos per lluitar contra la pobresa infantil La meitat de les famílies acollides a ajuts del Govern són per afrontar les factures d’electricitat

Fa uns dies, l’Alt Comissariat per a la Lluita contra la Pobresa Infantil, Pau Marí-Klose, va explicar que el Govern central estudia triplicar la prestació per fill a càrrec per a aquelles famílies en situació de pobresa severa, que beneficiaria entre 40.000 i 500.000 menors. Segons les últimes dades aportades per l’Executiu socialista, el 28,1% dels menors de 16 anys es troba en risc de pobresa, la qual cosa representa un total de 2,1 milions de nens i de nenes. La setmana passada, els grups del Senat van reclamar, amb unanimitat, al Govern socialista que incrementi els esforços per lluitar contra la pobresa infantil i acabar amb la desigualtat pel que fa a la salut infantil.

Més d’un milió d’euros a famílies lleidatanes per pobresa energètica La Generalitat va destinar l’any passat més d’un milió d’euros en recursos econòmics per pal·liar les conseqüències de la pobresa energètica a famílies de les comarques de Ponent. Segons una resposta parlamentària de la conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies, el 2017 el Govern va destinar un total de 478.198 euros a recursos directes per a famílies que es van acollir als ajuts per fer front a les factures de gas, llum i aigua. Un pressupost que, en el conjunt de Catalunya, va ascendir a més de 6,4 milions d’euros i que, a la província de Lleida, es va destinar només el 7%. Més de 7.000 lleidatans es van beneficiar l’any passat d’aquests ajuts, gairebé la meitat per costejar els rebuts de la llum. La conselleria assenyala que, del total de famílies acollides a aquest tipus d’ajuts, 2.037 eren de la província de Lleida, el 7% del total. En aquest cas, també la meitat van demanar ajuda a la Generalitat per costejar les factures de l’electricitat. A aquests recursos econòmics s’han de sumar uns altres 547.369 euros que la conselleria va destinar a ajuntaments i consells comarcals a través del Contracte Programa per pal·liar les conseqüències derivades de la pobresa energètica. Així, la conselleria assenyala que també s’han de tenir en compte les factures que abona l’administració directament a les distribuïdores, encara que no disposa d’aquesta xifra. L’última Enquesta de Condicions de Vida 2017 assenyalava que un 6,3% dels catalans no pot mantenir l’habitatge a la temperatura adequada i que un 0,9% de les llars han estat privades d’una font d’energia per causes econòmiques. A finals de l’any passat, un jutge de Barcelona va anul·lar el protocol de la Generalitat per anul·lar els talls de subministraments. Una sentència, recorreguda pel Govern, que no afecta el funcionament de la llei catalana contra la pobresa energètica.

tracking