SEGRE

INICIATIVES TRADICIÓ

Panellets sortits del camp

La Fundació de Guissona ha resultat finalista en els premis Nutrisènior d’alimentació saludable || Deu ancians recolliran ametlles a la manera antiga i elaboraran la massa d’aquests dolços

Foto de família dels usuaris de la residència geriàtrica de Guissona i els organitzadors del projecte.

Foto de família dels usuaris de la residència geriàtrica de Guissona i els organitzadors del projecte.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un projecte de la residència geriàtrica de la Fundació Cooperativa Agropecuària de Guissona ha estat finalista dels premis Nutrisènior, un concurs estatal que organitza el cercador de residències Inforesidencias i que té per objectiu promocionar els bons hàbits alimentaris.

Segons assenyala Jordi Ribera, un dels responsables del projecte, es prova de “recuperar i mantenir la tradicional elaboració dels panellets, des de la recollida del fruit fins a la cocció”. Per a Ribera, l’aposta sorgeix a més aprofitant l’entorn rural de Lleida “on la majoria d’ancians han fet aquests treballs tota la vida”.

Faran 1.300 panellets, que es repartiran entre els 200 residents el dia de Tots Sants

En aquest sentit, Glòria Pujol i Bàrbara Pons, que són altres responsables, van explicar que la iniciativa ha tingut una molt bona acollida per part dels usuaris de la residència, ja que “molts pensaven que ja no tornaria a participar en aquestes tasques”. I és que, més enllà de l’elaboració de la massa, el projecte proposa que els usuaris duguin a terme tot el procés d’elaboració des de la recollida de les ametlles, esquitllar-les, trencar-les i ratllar-les fins a la cocció dels panellets. Ahir va començar la primera fase del treball amb la recollida d’ametlles i una desena d’avis es van traslladar fins a un camp d’ametllers d’Hostafrancs, on Bartomeu Porta, que té la seua mare interna en aquesta residència, els ha cedit les seues ametlles. Amb canyes americanes i borrasses, els grans van recollir dos sacs d’aquests fruits a la vella usança.

L’objectiu és aconseguir fer uns 1.300 panellets que es compartiran entre els 200 usuaris de la residència d’aquesta localitat de la Segarra el dia de Tots Sants. Fa dos anys, la fundació ja va aconseguir la segona posició en el mateix certamen amb un projecte d’esmorzars intergeneracionals entre els avis i els petits de les guarderies de la mateixa localitat.

Foto de família dels usuaris de la residència geriàtrica de Guissona i els organitzadors del projecte.

Foto de família dels usuaris de la residència geriàtrica de Guissona i els organitzadors del projecte.X. SANTESMASSES

tracking