SEGRE

Detectada a les Valls de Valira una espècie d'orquídia considerada rara i en perill d'extinció

Els Agents Rurals han localitzat en els últims cinc anys noves localitzacions de 166 espècies de flora amenaçada

L'orquídia detectada a la Vall de Santa Magdalena, al Parc Natural de l'Alt Pirineu

Detectada a les Valls de Valira una espècie d'orquídia considerada rara i en perill d'extincióGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tècnics forestals del departament d'Agricultura de la Generalitat han detectat l’existència d’una petita població de l’orquídia fantasma (Epipogium aphyllum) a la Vall de Santa Magdalena, a les Valls de Valira (Alt Urgell) i dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu. La identificació ha comptat amb l'expert botànic Xavier Oliver de la Institució Catalana d’Història Natural.

Es tracta d’una orquídia que viu sobretot en fagedes i avetoses, sota la ombra de les capçades. Té un aspecte estrany, que sembla la silueta d’un fantasma. D’aquí prové el seu nom.

Segons ha informat la Generalitat, es considera una espècie molt rara, catalogada com a espècie en perill d’extinció al Catàleg de flora amenaçada de Catalunya.

Aquesta població és la vuitena que es troba a Catalunya. Fins ara se n’havien detectat una a l’Alta Ribagorça, tres a l’est de la Noguera Pallaresa, una al Berguedà, dos al Montseny i ara aquesta. És el cinquè sector on es detecta.

Els enginyers forestals d'Agricultura van detectar el mes d’agost la població de l’orquídia fantasma durant el marcatge d’una zona d’aprofitament de fusta. La zona ha estat exclosa de l’aprofitament forestal per poder delimitar i avaluar la població actual d’aquesta espècie d’orquídia.

Aquesta és la segona població localitzada al Parc Natural de l’Alt Pirineu. L’altra població, ubicada a la riba de la Noguera Pallaresa, és objecte d’un seguiment anual que es realitza des de l’any 2013.

En els últims dos anys, els Agents Rurals també han fet tres localitzacions de l’orquídia fantasma entre 2016 i 2017 en tres punts del Pirineu, en concret, a les comarques de l’Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i el Berguedà.

Seguiment de la flora amenaçada per part dels Agents Rurals El cos d’Agents Rurals va efectuar l’any passat, per encàrrec del Servei de Fauna i Flora del departament de Territori i Sostenibilitat, 926 actuacions en relació a la flora amenaçada a Catalunya, en el marc del programa de seguiment. Durant l’any 2017 es van fer 855 inspeccions de seguiment de flora, es van detectar 53 noves localitats d’espècies amenaçades i es van fer 17 censos bàsicament d’espècies de flora en perill d’extinció. En el que portem d’any –amb dades de finals d’agost- el nombre d’actuacions estan entorn les 800.

tracking