SEGRE

Demanen de retirar de Youtube vídeos de tractaments "miraculosos" contra el càncer

Un moment de la roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Demanen de retirar de Youtube vídeos de tractaments "miraculosos" contra el càncerGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Audiovisual de Catalunya i el Col·legi de Metges de Barcelona han demanat de retirar més d’una desena de vídeos de Youtube que difonen continguts pseudocientífics per lluitar contra el càncer, que fins i tot poden ser "nocius" i promouen tractaments "amb una clara intencionalitat comercial". En una roda de premsa conjunta, la secretària general de Salut de la Generalitat, Laura Pelay; el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós; i el president del Consell Audiovisual (CAC), Roger Loppacher, han presentat un informe (veure document en PDF) sobre els cinquanta vídeos que apareixen en primer lloc quan els internautes fan una recerca sobre tractaments del càncer a Youtube.

L’informe ha detectat que un 74% d’aquests 50 vídeos que apareixen en primer lloc contenen desinformació i, majoritàriament, són contraris als tractaments de quimioteràpia. El president del CAC ha expressat la seua preocupació per l’alt percentatge de continguts falsos que hi ha en aquests vídeos i de l’elevat grau de difusió que tenen.

El CAC i el Col·legi de Metges han demanat la retirada de fins un total de catorze d’aquests vídeos, que acumulen més de 25 milions de visites, els canals que difonen aquests vídeos tenen més de 2,5 milions de seguidors i un alt grau d’acceptació dels usuaris.

L’informe presentat és el segon que redacta el CAC sobre notícies falsa a la xarxa -el primer va ser sobre violència de gènere- i ha estat redactat seguint els criteris elaborats pel Grup d’Alt Nivell en "fake news" (notícies falses) i desinformació en línia de la Comissió Europea.

Per la seua part, Jaume Padrós ha reconegut que aquesta qüestió causa "una gran preocupació al sector" i ha alertat que és "un fenomen que ha anat en augment els últims anys i que requereix mecanismes de control, protecció i sanció" per fer front a un fet que "no es pot menysprear ni banalitzar".

El president del Col·legi de Metges ha advertit del perill de les pseudociències que "utilitzen la vulnerabilitat i fragilitat de pacients i famílies amb diagnòstics incerts" que, fruit de la "desesperació, motius ideològics o onerosos", són víctimes, no només d’una estafa econòmica, sinó "de l’estafa moral" i de la perduda de l’oportunitat de beneficiar-se d’un tractament efectiu. Padrós ha admès la dificultat de perseguir aquest tipus de continguts que, sovint, s’emparen en la llibertat d’expressió -al·legació que ell mateix ha negat- i ha advertit que, des del Col·legi de Metges de Barcelona, persegueixen la mala praxi d’alguns professionals a qui els han obert expedients, han estat sancionats i fins i tot inhabilitat.

El president de l’ens col·legial s’ha mostrat crític amb l’intrusisme de "personatges que diuen que són doctors" i ha subratllat la importància de col·laborar amb l’administració, "amb la qual hi ha un alt nivell de sintonia sobre aquesta qüestió" per actuar en centres que no estan regits per professionals.

Davant dels riscos que suposa la difusió d’informació falsa a internet, Padrós ha recordat que el Col·legi barceloní té un programa de revisió i acreditació de pàgines webs sanitàries per donar un servei al ciutadà, de manera que "quan accedeix a pàgines de salut pugui saber que hi ha un segell de garantia per fer confiança sobre els continguts que es consulten".

La secretària general de Salut de la Generalitat ha compartit la preocupació sobre "com la xarxa opera en la desinformació de la ciutadania" i ha explicat els problemes amb què es troba el seu departament per combatre aquest fenomen per falta de competències sobre els continguts ubicats fora del territori català o per la incapacitat d’actuar de forma preventiva.

tracking