SEGRE

La Biblioteca Pública reviu el seu passat

Es compleixen 30 anys del tancament de la Casa de Maternitat i 20 anys de l’actual emplaçament a la rambla d’Aragó

La directora de la Biblioteca Pública de Lleida, Antònia Capdevila, mostrant una foto de l'antiga Maternitat, ahir.

La Biblioteca Pública reviu el seu passatMagdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La delegació lleidatana del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) va dedicar ahir la celebració del Dia Internacional de l’Educació Social del 2 d’octubre als 30 anys del tancament de l’antiga Maternitat de Lleida, situada a l’actual seu de la Biblioteca Pública. A més, ahir també es van celebrar els 20 anys de la posada en funcionament d’aquest equipament a la rambla d’Aragó, després del tancament de la Maternitat i la posterior remodelació de l’edifici per part de l’arquitecte lleidatà Daniel Gelabert, que es va inaugurar 10 anys després. La directora de la Biblioteca Pública de Lleida, Antònia Capdevila, encarregada de presentar l’acte, va anunciar que per a finals d’any l’edifici estrenarà una senyalització perquè els visitants pugui identificar les antigues parts del que va ser la Casa de la Maternitat.

L’antic hospici, impulsat per la Junta Provincial de Beneficència de la Diputació de Lleida del moment, es va inaugurar el 1899 i va acollir centenars de nens abandonats. Molts dels quals perquè la seua família no els podia mantenir, d’altres eren fruit de relacions fora del matrimoni, o de criades que quedaven embarassades i no podien fer-se càrrec del seu fill. Així ho explicava el doctor en Antropologia Social i Cultural, professor de la Universitat de Lleida i treballador social, Xavier Pelegrí, un dels encarregats del tancament de la Casa de la Maternitat ara fa trenta anys després de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) del decret pel qual es creava la Direcció General d’Atenció a la Infantesa de la Generalitat de Catalunya, i que va posar fi al sistema de beneficència tal com es coneixia fins al moment, i que va portar els menors de la Maternitat a les llars infantils del Torrevicens.

D’altra banda, i després d’aquest v iatge al passat, l’educadora social, col·legiada i membre del Col·lectiu de Protecció a la Infantesa del CEESC, Carmen Redondo, es va referir a la situació actual dels menors i adolescents en situació de risc i va explicar que “avui dia la situació és insostenible” i que els treballadors socials necessiten més ajuts per part de les autoritats, davant d’una situació que, segons Redondo, és cada vegada més “preocupant i difícil de controlar”.

tracking