SEGRE

Nobel de la Pau per a Mukwege i Murad per combatre la violència sexual a la guerra

El ginecòleg congolès Denis Mukwege.

Nobel de la Pau per a Mukwege i Murad per combatre la violència sexual a la guerraEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El congolès Denis Mukwege i la iraquiana Nadia Murad han guanyat aquest divendres el Nobel de la Pau per "els seus esforços per acabar amb l'ús de la violència sexual com a arma de guerra i en conflictes armats" va informar avui el Comitè Nobel Noruec.

Mukwege (1955) "ha dedicat la seva vida a defensar les víctimes de violència sexual en temps de guerra" i Murad "és el testimoni que explica dels abusos perpetrats contra ella i contra altres", va argumentar el comitè el Nobel per concedir el guardó.

El metge Mukwege i el seu equip "han tractat milers de pacients que van ser víctimes d'aquests assalts", ha condemnat "la impunitat de les violacions massives i ha criticat el govern del Congo i d'altres països per no fer prou per parar la violència sexual contra les dones com a estratègia i arma de guerra".

Quant a Murad (1995), el Comitè el Nobel va recordar que és "una de les prop de 3.000 nenes i dones que han patit abusos sexuals com a part de l'estratègia militar d'Estat Islàmic que utilitzaven aquest tipus de violència com una arma contra els yazidites i altres minories religioses". A més va destacar que "després de tres mesos de captiveri va aconseguir escapar i va començar a denunciar els abusos que havien patit ella i altres dones". "Va tenir l'extraordinari coratge d'explicar el seu propi sofriment i d'ajudar a altres víctimes", va dir el Comitè el Nobel.

El guardó de Medicina va obrir dilluns la ronda d'anuncis de la present edició d'aquests prestigiosos premis, seguit pels de Física, Química i avui el de la Pau i finalment el d'Economia, que es donarà a conèixer dilluns vinent.

Cada un dels guardons està dotat aquest any amb nou milions de corones sueques (1,02 milions de dòlars), a repartir en cas que hi hagi més d'un premiat

Els premis són entregats el 10 de desembre, coincidint amb l'aniversari de la mort del seu fundador, Alfred Nobel, en una doble cerimònia en el Konserthus d'Estocolm i a l'Ajuntament d'Oslo, on s'atorga i entrega el de la Pau.

La present edició dels Nobels és atípica, ja que no s'entregarà el guardó de Literatura, ajornat fins a l'any que ve per l'escàndol que envolta l'Acadèmia Sueca, la institució que l'atorga.

tracking