SEGRE

INVESTIGACIÓ FLORA

Orquídia singular a Lleida

Agricultura detecta una espècie rara i en perill d’extinció a les Valls de Valira || Es denomina ‘fantasma’ per la seua silueta

Imatge de l’orquídia detectada a la vall de Santa Magdalena.

Imatge de l’orquídia detectada a la vall de Santa Magdalena.AGRICULTURA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tècnics del departament d’Agricultura han detectat l’existència d’una petita població d’orquídia fantasma (Epipogium aphyllum) a la vall de Santa Magdalena, a les Valls de Valira i dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu. La identificació ha comptat amb l’assessorament del botànic Xavier Oliver de la Institució Catalana d’Història Natural. Es tracta d’una orquídia que viu sobretot en fagedes i avetars, sota l’ombra dels arbres. Té un aspecte estrany, semblant a la silueta d’un fantasma, d’aquí el seu nom.

Està catalogada com a espècie en perill d’extinció al Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya i se la considera una espècie rara. A les Valls de Valira és el cinquè lloc de Catalunya en el qual es detecta aquesta varietat. Fins ara se n’havia trobat una població a l’Alta Ribagorça, tres a l’est de la Noguera Pallaresa, una al Berguedà i dos més al Montseny.

Els enginyers forestals d’Agricultura van detectar les flors el mes d’agost passat durant el marcatge d’una zona d’aprofitament de fusta. La zona ha estat exclosa de l’aprofitament forestal per poder delimitar i avaluar la població actual d’aquesta espècie.

La seua detecció és molt complicada ja que viu principalment de forma subterrània. Només treu tiges i flors per reproduir-se durant unes quantes setmanes, sovint menys d’un mes. A més, pot passar molts anys i fins i tot dècades sense florir, per tant és indetectable. Els Agents Rurals van efectuar l’any passat fins a 926 actuacions en relació amb la flora amenaçada a Catalunya i van detectar un total de 53 noves zones amb espècies amenaçades.

tracking