SEGRE

MÓN

Descobreixen una cadena de muntanyes submarines al sud d'Austràlia

Amb cims de fins a 3.000 metres d’altura

Descobreixen una cadena de muntanyes submarina al sud d'Austràlia

Descobreixen una cadena de muntanyes submarina al sud d'AustràliaE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una expedició científica australiana va descobrir una cadena submarina de muntanyes d’origen volcànic a uns 400 quilòmetres a l’est de l’illa de Tasmània, al sud-est d’Austràlia, amb cims de fins a 3.000 metres d’altura, han informat avui fonts oficials.

Els massissos s’eleven des d’una planícia abismal situada a 5.000 metres de profunditat, va explicar en un comunicat l’Organització per a la Investigació Industrial i Científica de la Mancomunitat d’Austràlia (CSIRO).

"Les muntanyes submarines varien en mida i forma; algunes tenen pics afilats, mentre que d’altres tenen altiplans amples i plans, escatxigats de petits turons cònics que s’haurien format per activitat volcànica antiga," va explicar Tara Martin, de l’equip de la CSIRO.

El descobriment es va realitzar recentment quan un equip liderat per experts de la Universidad Nacional Australiana (ANU, sigles en anglès) elaborava un mapa detallat del terra marí a bord del vaixell científic Investigator de la CSIRO.

Martin va destacar que la zona submarina "té un paisatge divers" i "una enlluernadora gamma de vida marina", per la qual cosa l’elaboració del mapa ajudarà a gestionar i protegir l’ambient marí.

En l’expedició de 25 dies per analitzar la productivitat de l’oceà es van recollir dades que van revelar que hi ha una activitat de fitoplàncton més gran sobre les cadenes de muntanyes submarines i es van observar els comportaments dels animals de la zona.

La investigació suggereix que la serralada submarina podria ser un punt de pas per a alguns animals migratoris, especialment les balenes.

"Mentre érem sobre la cadena de muntanyes, el vaixell va ser visitat per un gran nombre de iubartes (Megaptera novaeangliae) i caps d’olla ((Globicephala melas)", va dir en el comunicat, Eric Whoeler, de BirdfLife Tasmània, qui va comptar al voltant de 100 exemplars d’ambdues espècies.

Així mateix, es van observar una gran quantitat d’aus marines, entre elles quatre espècies d’albatros i igual nombre de petrells.

Whoeler va opinar que la cadena muntanyosa pot ser una espècie de marcador submarí en les rutes de les iubartes o balenes amb gep durant els seus desplaçaments a l’hivern i l’estiu austral.

L’origen i la vida d’aquesta cadena de muntanyes submarina s’investigaran en les expedicions que el vaixell científic Investigator té programades per al novembre i el desembre vinents.

tracking