SEGRE

INVESTIGACIONS NATURALESA

L'ONU exigeix mesures urgents contra l'escalfament global

Amb l’objectiu d’evitar els “danys irreparables” que provoca el canvi climàtic

El Govern veu en l’informe una crida ineludible a l’acció.

El Govern veu en l’informe una crida ineludible a l’acció.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Experts sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides van presentar ahir un informe a la localitat sud-coreana d’Incheon en què s’insta a posar en marxa “canvis de gran abast i sense precedents en tots els aspectes de la societat” per limitar l’escalfament global a 1,5 graus i evitar d’aquesta forma “danys irreparables”. Segons afirma el text, està previst que les temperatures augmentin fins a 1,5 graus entre els anys 2030 i 2052 si l’escalfament global continua avançant al ritme actual i no es posen en marxa una sèrie de mesures a nivell internacional. En aquest sentit, els experts van asseverar que la limitació del canvi climàtic “tindria beneficis clars per a les persones i els ecosistemes naturals i podria anar acompanyada de l’afermament d’una societat més sostenible i equitativa”.

“Un dels missatges fonamentals llançat de manera contundent per l’informe és que ja estem vivint les conseqüències d’un escalfament global d’un grau amb condicions meteorològiques extremes, creixents nivells del mar i un minvant gel marí a l’Àrtic”, va manifestar Panmao Zhai, que presideix un grup de treball de l’IPCC. L’informe indica que l’any 2100 l’“elevació del nivell del mar seria deu centímetres inferior amb un escalfament global d’1,5 graus en comparació amb un de dos graus”. Amb un escalfament global d’1,5 graus sobre nivells preindustrials, la probabilitat de l’oceà Àrtic de quedar-se sense gel a l’estiu seria d’una vegada per segle davant un mínim d’una vegada per cada decenni en cas que sigui de dos graus.

El document és el cinquè que presenta l’organització i té una gran rellevància per a la formulació de polítiques governamentals sobre com implementar l’Acord de París del 2015 de cara a la Conferència sobre el Canvi Climàtic prevista per al mes de desembre que ve a Katowice, Polònia. En cas que no es limités el canvi climàtic, preveuen un increment de les temperatures extremes, un nombre més elevat d’episodis amb intenses precipitacions i una possibilitat més alta que es registrin sequeres en diverses regions del món.

tracking