SEGRE

SEGURETAT

El 53% de conductors no utilitza correctament intermitents en avançaments

Un de cada cinc no respecta la distància de seguretat

El 53% de conductors no utilitza correctament intermitents en avançaments

El 53% de conductors no utilitza correctament intermitents en avançamentsEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de la meitat dels conductors que circulen per les autopistes espanyoles no utilitza correctament els intermitents a l’hora de canviar de carril i tornar al mateix. Així ho detalla l’Observatori sobre el comportament dels conductors a la xarxa d’Autopistes 2018, que s’ha presentat aquest dimarts al Centre d’Operacions i Seguretat Viària d’Autopistes, situat a la localitat barcelonina de Granollers.

L’estudi s’ha dut a terme en col·laboració amb Intra i s’ha centrat en el tram comprès entre Salou (Tarragona) i Puçol (València) de l’autopista AP-7, la qual cosa ha permès analitzar una mostra de 58.500 vehicles lleugers i 11.200 pesats.

Així, el 53,1 % dels conductors no senyalitza correctament la intenció d’avançar, una xifra, que s’eleva fins el 67,1 % quan el conductor pretén tornar al carril d’origen sense que s’hagi advertit a la resta de conductors.

"Aquesta xifra suposa que augmenta un 13,5 i un 18 per cent, respectivament, en comparació amb l’Observatori corresponent a 2017", ha explicat la responsable del Centre de Seguretat Viària d’Autopistes, Cristina Zamorano.

Segons Zamorano, "amb l’intermitent advertim de la intenció d’avançar i no utilitzar-lo no només suposa un perill per al conductor, també implica altres conductors que posem en perill en avançar sense avisar".

Per això, es durà a terme una acció comunicativa a través de mitjans de comunicació, de les xarxes socials en què Autopistas està present i també a través dels panells informatius amb l’etiqueta #PonElIntermitente.

Pel que refereix a la velocitat, es detecta un increment de superació del màxim permès en la via quant als vehicles lleugers d’un 38,1 % entre 5 i 10 km/h, mentre que en el cas de vehicles pesats i autobusos la xifra se situa en el 36,3 i 18 %, respectivament.

La distància de seguretat també és un punt per tenir en compte per minimitzar el risc de col·lisió per abast, i en aquest apartat el nombre d’usuaris que no la respecta se situa en el 20 %, un 4 % més que el 2017, i on el 6 % d’aquests circula a alta velocitat.

També l’ús correcte dels carrils es posa en dubte, ja que el 13,9 % dels usuaris utilitza de manera errònia el carril esquerre, ja que s’hauria de fer servir únicament per dur a terme avançaments.

Sí que es tenen bones sensacions pel que a l’ús del cinturó es refereix, ja que pràcticament el 100 % dels conductors l’utilitza, una xifra que es redueix en els seients del darrere, per la qual cosa es demana màxima atenció en el seu ús.

"L’11 % dels passatgers dels seients posteriors no utilitza el cinturó de seguretat, quan el 2017 era el 20 %. La xifra millora, però hem de continuar insistint ja que redueix a la meitat el risc de morir en accident", ha afegit Cristina Zamorano.

Referent a l’ús del telèfon mòbil, l’estudi determina que tan sols el 3,4 % dels conductors el manipula mentre condueix, però tot i així destaca que la xifra posa en risc tots els usuaris de la carretera.

"Es tracta d’una imprudència perquè fa perdre la precisió, l’atenció a la carretera, i augmenta el risc d’envair carrils i el voral, entre d’altres", ha apuntat de Zamora, que ha posat èmfasi que conduir a 120 km/h marcant un número de telèfon suposa recórrer gairebé mig quilòmetre a cegues.

tracking