SEGRE

Sanitat denunciarà aquest dijous davant de la Fiscalia el "remei" que promet "curar" l'autisme

A Balaguer va ser suspesa una conferència de Josep Pàmies que defensava "curar" l’autisme amb la ingesta de clorit de sodi

Un dels actes de Dolça Revolució de les Plantes Medicinals.

Un dels actes de Dolça Revolució de les Plantes Medicinals.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, ha anunciat que el seu departament presentarà aquest dijous una denúncia davant de la Fiscalia contra un producte que es ven i publicita com a "remei" per a la curació de diferents patologies, entre elles l’autisme. "El Ministeri no es quedarà impassible davant de l’actuació de persones que publicitin o fomentin, sense cap evidència, l’ús de remeis per a la curació de patologies," ha dit Carcedo al Senat, mentre intervenia en la comissió de Sanitat per explicar les línies del seu departament.

Carcedo ha admès que el Govern "està preocupat i ocupat" amb els productes que es venen sense cap evidència científica i en especial amb un que es publicita per a la curació de l’autisme, el denominat -ha dit- "suplement mineral miraculós". I per això Sanitat presentarà a la Fiscalia aquesta denúncia per "el risc que per a la vida o la salut de les persones suposa la venda o publicitat a Espanya d’aquest producte". Fa uns dies, el passat 9 d’octubre, el Comitè per a la Promoció i Suport de la Dona Autista (CEPAMA) va entregar en el Ministeri de Sanitat 136.000 firmes per visibilitzar que "el lleixiu no cura l’autisme" i van exigir un compromís contra la difusió de pseudociències que posen en risc la salut de les persones amb aquest trastorn.

Carmen Molina, creadora de la iniciativa i membre del Comitè, va ser l’encarregada d’entregar les 136.000 firmes recollides a la plataforma Change.org contra la difusió i venda del clorit de sodi (MMS), un producte químic industrial que s’utilitza com a lleixiu industrial, per blanquejar paper o netejar piscines. Molina va iniciar la seua petició per aturar una xarra prevista per al passat 14 d’octubre a Balaguer a càrrec de Josep Pàmies, principal promotor a Espanya d’aquesta "perillosa -va dir- i pseudocientífica iniciativa", si bé ha advertit que es tracta d’una "xarxa mundial de venda i promoció del MMS que funciona com una espècie d’estafa piramidal o secta sanitària".

En la seua intervenció aquest dijous al Senat, la titular de Sanitat ha assegurat que el seu departament està treballant en un pla, en el qual també participa el Ministeri de Ciència i Innovació, per combatre les pseudoteràpies. Aquesta iniciativa implicarà les set agències autonòmiques que, juntament amb l’Institut de Salut Carles III, formen part de la xarxa espanyola d’agents d’avaluació i tecnologies sanitàries i prestacions del sistema de salut. Comptarà, entre altres mesures, amb iniciatives de sensibilització, informació i de proposta de canvis legislatius.

A més, per garantir l’ús de teràpies i medicaments eficaços i segurs s’ha instat la Comissió Europea a modificar la directiva per la qual s’estableix un codi comunitari sobre medicaments d’ús humà i perquè deixi de considerar als productes homeopàtics com a medicaments.

tracking