SEGRE
Llaços roses en una marxa contra el càncer de mama

El càncer de mama en xifresEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada hora tres dones a Espanya són diagnosticades de càncer de mama o, dit d’una altra forma, una dona cada vint minuts, unes xifres que aquest divendres, Día Mundial de la malaltia, són necessàries escoltar. Aquestes són algunes de les dades que la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) ha donat a conèixer amb motiu del Día del Càncer de Mama, una patologia que es detecta en entre 26.000 i 27.000 nous casos cada any a Espanya.

El càncer de mama s’ha convertit en el tumor més freqüent entre les dones, però la seua mortalitat es va reduint gradualment gràcies als avenços en la investigació dels últims anys, que han permès passar d’un 70 % al 90 % de les pacients lliures de la malaltia cinc anys després del diagnòstic i tractament del tumor. Però tampoc no es pot negar el fet que al costat d’aquests milers de nous casos de càncer de mama anuals, també cada any moren a Espanya per aquesta raó unes 6.000 dones, és a dir cada 90 minuts mor una malalta per aquesta patologia. En concret el 2016 van morir 6.477 dones i l’edat mitjana de defunció van ser els 70 anys. És la principal causa de mortalitat en dones entre els 35 i els 50 anys.

El càncer de mama no es pot prevenir, tanmateix estudis recents semblen demostrar que el risc de patir-lo es pot reduir si es realitza exercici físic de forma regular (almenys quatre hores a la setmana) i s’evita el sobrepès i l’obesitat després de la menopausa i el consum regular d’alcohol.

Aquestes són algunes de les xifres del càncer de mama a Espanya:

  • El 2016 es van diagnosticar 26.370 nous casos.
  • Malgrat que el càncer de mama és una malaltia típicament femenina, també es pot presentar en home, encara que en un percentatge molt menor. Rwpresenta menys de l’un per cent en els homes.
  • És el quart tumor més diagnosticat a Espanya; el primer entre les dones.
  • La majoria dels casos es donen entre els 45 i els 65 anys.
  • A prop del 90 % de les afectades són lliures de la malaltia als cinc anys del diagnòstic.
  • Gairebé el 30 % de dones diagnosticades de forma precoç patirà una recaiguda.
  • El 2016 van morir 6.477 dones com a conseqüència d’aquesta patologia, i l’edat mitjana de la defunció va ser de 70 anys.
  • Cada 1 % de millora amb un avenç en el tractament fa que 260 dones menys recaiguin en la malaltia.
  • En funció de la biologia de la cèl·lula tumoral es pot establir una classificació del càncer de mama:

1.- Els hormonals. Suposen el 66 % del total i són els tumors de millor pronòstic.

2.- Els HER2 positius. La seua incidència és del 25 % dels tumors. La presència a l’arsenal terapèutic actual de fàrmacs dirigits contra la proteïna HER2 ha millorat molt el seu pronòstic.

3.- Els triple negatius. Suposen el 15 % i l’única opció terapèutica coneguda fins ara és la quimioteràpia. No obstant això, segons els experts en càncer de mama, en el pròxim congrés europeu sobre la malaltia es presentarà un estudi que demostra beneficis amb la immunoteràpia, que ha estat tan positiva per a altres tipus de tumor.

4.- Els positius per a tot. S’estima que suposen un 12 % dels càncers de mama. En ells és possible el tractament hormonal així com el tractament contra el HER2, a més de la quimioteràpia.

tracking