SEGRE

ENTREVISTA ASTRONOMIA

Pablo Santos Sanz: «En un futur podrem viure en altres planetes»

És un dels investigadors de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia que van descobrir algunes de les particularitats del planeta nan Haumea. Pablo Santos Sanz va ser ahir a Lleida per impartir una conferència en el marc del cicle Ciència a l’IEI.

«En un futur podrem viure en altres planetes»

«En un futur podrem viure en altres planetes»SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

On és la particularitat de Haumea?

Després d’una anàlisi de les ocultacions estel·lars, hem descobert que aquest objecte transneptunià és molt més gran del que pensàvem –mesura gairebé el mateix que Plutó−, tot i que el que el fa realment especial és que és el primer planeta nan que es coneix amb un anell al voltant. Aquest tipus d’objectes són els totxos que van sobrar durant la formació del Sistema Solar fa 4.600 milions d’anys, per la qual cosa són una espècie de càpsules del temps que, a la llarga, ens poden oferir informació sobre l’origen i l’evolució dels sistemes planetaris: estem fent arqueologia del Sistema Solar.

I els humans sempre hem intentat conèixer els secrets de l’Univers.

Sí, perquè sempre hem buscat una resposta a preguntes vitals bàsiques com qui som, d’on venim o on anem. Encara que realment aquestes troballes no tenen una aplicació pràctica immediata, estic segur que en el futur sí que la tindran. És més, si seguim a aquest ritme amb el canvi climàtic potser en algun moment ens veurem obligats a poblar altres planetes, per la qual cosa tots aquests coneixements que anem acumulant ens seran de gran ajuda.

Deixar el nostre planeta per emigrar a un altre sembla tret d’un guió d’una pel·lícula de ciència-ficció, però realment podrem arribar a habitar un altre món?

Jo estic convençut que sí. Ara bé, tot i això no serà fàcil i amb la tecnologia que tenim actualment no ho podríem aconseguir però, altrament, ja es parla de termes que denoten aquesta voluntat com ara terraformar els planetes, cosa que consistiria a convertir-los en ecosistemes semblants a la Terra.

Un dels descobriments que més criden l’atenció dels últims anys és l’anomenat ‘asteroide de Halloween’, per la forma de calavera. Tornarem a veure’l aquest any?

Sí, és un asteroide proper a la Terra que va cridar molt l’atenció perquè es va dir que tenia una forma semblant a una calavera i es va poder veure un 31 d’octubre. Aquest any crec que el tornarem a veure el mateix dia del mes d’octubre tot i que enguany no passarà tan a prop de la Terra.

tracking