SEGRE

La matinada de dissabte a diumenge s'endarrereix una hora el rellotge

Tornada a l'horari d'hivern esperant la suspensió definitiva d'aquesta mesura

Quan toca fer el canvi d'hora?

Quan toca fer el canvi d'hora?SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La matinada de dissabte a diumenge el rellotge s’endarrerirà una hora a les tres de la matinada, que passaran a ser les dos. Aquest canvi, que posa final al període de set mesos d’horari d’estiu per al 2018, és una mesura establerta per la Unió Europea i que es fa de forma harmonitzada a una vuitantena de països de tot el món.

L’objectiu d’aquest canvi horari era l’adaptació de l’horari a la llum del dia, de manera que es maximitzés l’aprofitament del Sol com a font lumínica. En l’actualitat, el Consell Assessor per a la Reforma Horària que va impulsar la Generalitat ha emès un informe que dóna suport a l'eliminació del canvi d'hora i proposa mantenir-se en l'horari d'hivern tot l'any.

De fet, la tornada a l'horari d'hivern durant la nit del dissabte a diumenge aquest cap de setmana es produirà enmig del debat europeu sobre la utilitat real d'una mesura que sembla condemnada a la desaparició el 2019.

Ara, la pròpia UE planteja la desaparició del canvi bianual d'horari a través d'una nova Directiva Europea que podria promulgar-se el 2019 i que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va defensar durant el seu últim discurs de la Unió el passat 12 de setembre.

Durant els mesos de juliol i agost, la CE va organitzar una consulta entre els ciutadans europeus en què van participar 4,6 milions de persones: el 84 % d'elles es van manifestar a favor de suprimir els avançaments i retards estacionals.

El canvi d’hora és una mesura que es va posar en marxa durant la crisi del petroli de l’any 1974, amb l’objectiu de reduir el consum d’energia associat a la il·luminació artificial. La millora de les tecnologies d’il·luminació, amb solucions més eficients com les llums LED, ha minimitzat l’impacte del canvi d’hora sobre el consum d’energia.

tracking