SEGRE

Una de cada sis persones patirà un ictus, però el 90% es pot prevenir

El consum d’alcohol i tabac, l’estrès, la hipertensió o el colesterol, factors de risc

Infografia d'EFE sobre el Dia de l'Ictus

Una de cada sis persones patirà un ictus, però el 90% es pot prevenirEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada any uns 120.000 espanyols pateixen un ictus, una malaltia cerebrovascular que afecta 1 de cada 6 persones, però que en la majoria dels casos (el 90%) es pot prevenir evitant factors de risc com el consum d’alcohol i tabac, l’estrès, la hipertensió o el colesterol.

Amb motiu del Día Mundial de l’Ictus, que se celebra el 29 d’octubre, la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), Fre a l’ICTUS i la Fundació MAPFRE, han presentat aquest divendres la campanya 'ICTUS. Evita, aprèn, actua', l’objectiu del qual és informar a la societat sobre els símptomes que són darrere d’aquesta malaltia i com cal actuar per patir el menor dany possible.

Així, el president de Fre a l’ICTUS, Julio Agredano, ha subratllat la importància de saber com identificar els símptomes d’aquesta patologia per actuar ràpidament i limitar així els danys que pugui provocar. Aquests símptomes, que generalment apareixen de manera "brusca i inesperada" són: dificultats per parlar o entendre, pèrdua brusca de força o sensibilitat en una part del cos i alteració de la simetria facial, així com problemes de visió i mal de cap molt intens. "El risc és que la major part de la gent, davant d’aquests símptomes, el que fa és tombar-se al llit" i no actua, amb el risc que això suposa, ha advertit Agredano.

Així, Isabel Casado, subdirectora general de Samur Protección Civil, ha insistit en la importància de trucar al 112 en el moment en què s’identifiqui qualsevol d’aquests símptomes, perquè la urgència en atendre a l’afectat és determinant per a la seua recuperació. En aquest sentit, ha assenyalat que en els últims anys han augmentat el nombre de casos alertats, la qual cosa significa que la societat "és cada vegada més capaç de detectar els símptomes".

Des de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), el seu portaveu, Jaime Gallego, ha destacat que l’ictus és la primera causa de mort en dones i la segona en la població general. A més, és la primera causa de discapacitat en adults i, en la meitat dels casos, deixa seqüeles en els pacients. No obstant això, ha insistit que el 90 % dels casos es poden prevenir amb hàbits de vida saludables (prevenció d’obesitat, abandó del tabac, consum moderat d’alcohol, exercici físic) i un control de factors de risc com la hipertensió o el colesterol.

L’edat és un altre factor de risc, ja que la incidència de l’ictus augmenta a partir dels 60-65 anys, encara que pot aparèixer a qualsevol edat i, de fet, entre el 15 i el 20% tenen lloc en persones menors de 40 anys.

tracking