SEGRE

Alerten de l'ús "indiscriminat" d'ansiolítics per dormir

Creu lluminosa d'una farmàcia

Alerten de l'ús "indiscriminat" d'ansiolítics per dormirEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (Semergen) ha llançat la campanya "Dormir bé de forma sana i natural" davant l’insomni ocasional per combatre l’ús "indiscriminat" d’ansiolítics, fàrmacs dels quals més d’un milió d’espanyols fan un consum excessiu. De fet, són els ciutadans europeus que més recorren a aquests medicaments, ha informat Semergen en un comunicat per informar d’aquesta campanya, en la qual col·labora el Centre d’Investigació sobre Fitoteràpia (Finit). Ambdues organitzacions han editat una guia en la qual insisteixen en la importància de seguir uns correctes hàbits d’higiene del son.

La meitat dels espanyols afirmen tenir insomni a la tardor i és una causa freqüent de consulta en atenció primària, ja que suposa una prevalença del 30 al 50% en persones adultes, assenyala la doctora Milagros González, de la junta directiva de Semergen. No dormir bé pot causar símptomes durant el dia com a irritabilitat i, fins i tot, agressivitat, falta d’atenció o pèrdua de concentració.

Pel que fa al tractament, aquesta doctora ha advertit que a Espanya hi ha "un ús indiscriminat de benzodiazepines pel que és important un bon control per part d’un professional mèdic". El perill rau, segons González, que cada vegada es necessiten més dosis per aconseguir el mateix efecte sobre l’insomni, amb la qual cosa, es crea una addicció.

Per aconseguir dormir bé de forma sana i natural es poden seguir uns consells com ajeure’s i aixecar-se a la mateixa hora, prendre un sopar lleuger per evitar digestions pesades, tenir sempre un ritual a l’hora d’ajeure’s, realitzar tècniques de relaxació, limitar l’ús de tecnologies o evitar excitants. A més, també existeixen preparats de plantes que poden prendre de forma prolongada sense els efectes secundaris dels fàrmacs.

tracking