SEGRE

La contaminació de l'aire va provocar 422.000 morts prematures a Europa

El transport rodat és una de les fonts de contaminació atmosfèrica més importants

Contaminació visible al cel de Madrid

La contaminació de l'aire va provocar 422.000 morts prematures a EuropaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La contaminació atmosfèrica va provocar la mort prematura de 422.000 persones a 41 països d’Europa el 2015, una xifra lleugerament inferior a la de l’any anterior però encara massa elevada, segons un informe difós aquest dilluns per l’Agència Europea del Medi Ambient (AEMA). L’estudi destaca que 391.000 d’elles són de països de la Unió Europea (UE), però si es tenen en compten les dades des del 1990, la xifra de persones mortes per concentració de partícules a l’aire lliure de mida inferior a 2,5 micres (PM2,5), s’ha reduït al mig milió anual, gràcies a polítiques per millorar la qualitat de l’aire.

La pol·lució de l’aire continua superant no obstant això els límits i guies tant de la UE com de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i constitueix "un perill" per a la salut humana i el medi ambient.

D’acord amb l’informe, que inclou dades oficials de més de 2.500 estacions monitoritzades, altres grans contaminants com el diòxid de nitrogen (NO2) i l’ozó troposfèric (O3) van causar al voltant de 79.000 i 17.700 morts a Europa el 2015, respectivament.

El transport rodat és una de les fonts més grans de contaminació atmosfèrica, a la qual també contribueixen les emissions de l’agricultura, producció energètica, indústria i llars.

A prop del 74 % de la població urbana a la UE va estar exposada a concentracions de PM2,5, que superen els nivells recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), segons dades del 2016.

En el cas del NO2 i el O3, els percentatges de població urbana que es va exposar a aquests contaminants va baixar del 9 al 7 % i del 30 al 12 %, d’acord amb l’informe. "La contaminació atmosfèrica és un assassí invisible i es necessita intensificar els esforços per atacar les causes", va assenyalar a l’informe el director executiu de l’AEMA, Hans Bruyninckx.

tracking