SEGRE

La UE s'inclina per posposar fins el 2021 la supressió del canvi d'horari

Quan toca fer el canvi d'hora?

Quan toca fer el canvi d'hora?SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria dels països de la UE s’inclina per posposar fins el 2021 l’abolició del canvi d’horari que la Comissió Europea (CE) ha proposat per al 2019, i espera adoptar una postura consensuada sobre això al desembre. Aquest és el principal resultat del primer debat polític a la Unió Europea (UE) sobre la possibilitat d’establir un horari únic durant tot l’any, celebrat avui en la reunió informal del consell de ministres de Transport que es té lloc fins demà a la ciutat austríaca de Graz. "Vam tenir una discussió realment útil, molt oberta i molt clara", va declarar la comissària europea de Transporte, Violeta Bulc, en roda de premsa, on va ressaltar que sobre aquest assumpte la CE va dur a terme la consulta ciutadana més popular fins la data.

El 84% dels 4,6 milions d’europeus que van participar en l’enquesta es va manifestar en contra d’haver de "canviar les agulles del rellotge" dos vegades a l’any, resultat que va portar a Brussel·les a elaborar ràpidament una proposta per adoptar un horari permanent a partir d’abril del 2019, va recordar Bluc. "Encara tenim esperances en el nostre ambiciós pla, però coneixerem la resposta final en el consell de desembre (...) Hem de tenir en compte ara la possibilitat que sigui necessari més temps", va indicar. "Per poder prendre aquesta important decisió es necessiten estudis i enquestes, que al seu torn requereixen temps. No hi ha dubte que estem disposats a donar aquest temps als països membres", va dir.

La comissària va al·ludir així al plantejament dels socis que advoquen per retardar el calendari, sobretot perquè alguns sectors, com el del trànsit aeri i el dels sistemes informàtics, han advertit que requeriran més temps de preparació tècnica per adaptar-se a la nova situació.

En conseqüència, la presidència austríaca ha proposat avui l’any 2021 com a data per a l’entrada en vigència de l’abolició, va confirmar el ministre austríac de Transport i Infraestructura, Norbert Hofer, en la mateixa roda de premsa. Segons el ministre, una majoria de països està a favor d’abolir el canvi d’horari i també compta amb un "ampli suport" posposar el termini per adoptar aquesta mesura. Una altra proposta és que la CE nomeni una persona coordinadora per buscar harmonitzar al màxim la possible solució. "No estem proposant que tota la UE adopti de forma permanent l’horari d’hivern o el d’estiu, deixem la lliure decisió (sobre això) als Estats membres", va recordar Bulc. Però davant de tantes possibles opcions s’obre el risc d'una fragmentació més gran en el mapa d’horaris del continent respecte a l’actual, de tres franges, sobretot tenint en compte que els països del nord d’Europa podrien ser més proclius a mantenir l’horari d’hivern i els del sud a quedar-se amb el d’estiu. "Si ens acomiadem ara del canvi d’horari, podria sorgir un mosaic de pedaços, el que seria devastador per al mercat intern", va advertir Hofer. Va explicar que, ja que no sembla factible acordar una única zona horària en tota la Unió, la idea en principi és mantenir com marca les tres zones actuals, que són la d’Europa occidental (UTC), Centreeuropa (UTC+1) i Europa oriental (UTC+2).

Aconseguir aquest objectiu requereix que els països es posin d’acord amb els seus veïns per optar junts per una de les dos possibilitats, a saber, o bé per l’horari d’estiu de forma permanent, o pel d’hivern.

Bulc va recordar que el règim actual va ser introduït per estalviar energia durant la crisi del petroli de la dècada de 1970, després que ja s’hagués aplicat en alguns països en dos ocasions anteriors, durant les dos guerres mundials. Però els estudis científics revelen que l’estalvi energètic és mínim, xifrat entre el 0,1 % i el 0,2 %, va ressaltar la comissària. En canvi, les investigacions científiques han evidenciat "clarament" que el canvi d’hora requereix té un "impacte negatiu en la salut dels éssers humans i els animals", va assenyalar Hofer.

tracking