SEGRE

TRADICIONS TOTS SANTS

Panellets i terror contra el fred

Els col·legis de Ponent es bolquen en la gastronomia típica d’aquestes dates i preparen tallers per celebrar Halloween || El Jaloguïng d’Alpicat recollirà roba i material escolar per a Ghana

Exposició de carabasses decorades per alumnes al col·legi Mare de Déu del Socós d’Agramunt.

Exposició de carabasses decorades per alumnes al col·legi Mare de Déu del Socós d’Agramunt.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ponent viu l’arribada del fred amb els preparatius per celebrar les tradicionals festes de Tots Sants. Els col·legis lleidatans es bolquen aquests dies en la preparació dels panellets i les castanyes, a més de fer tallers per disfrutar de la festa de Halloween. Un exemple és l’escola Mare de Déu del Socós d’Agramunt, que exposa aquests dies una mostra formada per més d’un centenar de carabasses que han decorat els alumnes a les seues cases amb les famílies. L’objectiu és atansar la cultura anglesa als més petits. Sobre això, el director del centre, Josep Maria Porté, va destacar ahir que “ens ha sorprès la bona acollida” de la iniciativa. Per la seua part, Cassià Solé, cap d’estudis i professor de llengua anglesa, va explicar que “es tracta d’un treball de lliure elecció en què els alumnes han d’utilitzar la seua imaginació i decorar una carabassa gegant, que s’anomena Pumpkin”. Els preparatius de la festa també van tenir ahir una parada al col·legi Sant Jordi de Lleida, on pares i alumnes d’Infantil van ajudar a fer els panellets que es menjaran a la festa que celebraran demà amb els de Primària. A la Seu d’Urgell, el centre cívic de l’Escorxador es va omplir de nens i nenes per participar al taller de maquillatge de terror Vols fer por?, que va organitzar l’ajuntament de la capital com la primera de les propostes del programa de la festa de la Castanyada d’aquest any.

I com una tradició més, el Jalogüing d’Alpicat potenciarà aquest any el seu costat més solidari amb la recollida de roba i material escolar destinat al projecte Un llapis per Ghana. La festa se celebrarà demà a La Unió en dos sessions, una a les 18.30 hores anomenada Petits Valents i una altra del Túnel del Terror a les vuit del vespre. L’edició d’aquest any recollirà material solidari destinat als nens i nenes de l’orfenat Ryvanz-Mia.

El Gremi de Forners preveu un repunt de l’11% de les vendes de panellets La celebració de la festa per excel·lència de la tardor serà molt diferent a la de l’any passat, quan els termòmetres van arribar als 25 graus, i ara les temperatures han caigut en picat. Una meteorologia que animarà el consum de castanyes i panellets. Sobre això, la presidenta del Gremi de Forners de les Terres Lleida, Pilar Marqués, va assenyalar ahir a aquest diari que la previsió és que les vendes de panellets repuntin aquesta temporada, la qual cosa permetrà recuperar la caiguda soferta l’any passat. Segons Marqués, la previsió és que els lleidatans consumeixin 130.000 quilos de panellets. Per aquest fet, les vendes augmentaran un 11%. La presidenta del gremi va assenyalar que, malgrat el repunt, el consum continua sent moderat, ja que els clients fan encàrrecs de menys panellets, i la mitjana que es consumeix per persona és de dos unitats. També són molts els lleidatans que opten per preparar aquestes típiques postres de forma artesanal, a casa, com a part de la festa de la Castanyada. Es poden degustar de totes les varietats, encara que el Gremi de Forners de Lleida destaca que el de pinyons continua sent l’estrella, copant la meitat de les vendes. Els preus es mouen entre els 25 i els 50 euros el quilo, depenent dels ingredients. La baixada de les temperatures també ha animat les vendes de castanyes als llocs a peu de carrer i es poden veure cues davant de les castanyeres de l’Eix Comercial.

Exposició de carabasses decorades per alumnes al col·legi Mare de Déu del Socós d’Agramunt.

Exposició de carabasses decorades per alumnes al col·legi Mare de Déu del Socós d’Agramunt.SEGRE TÀRREGA

Exposició de carabasses decorades per alumnes al col·legi Mare de Déu del Socós d’Agramunt.

Exposició de carabasses decorades per alumnes al col·legi Mare de Déu del Socós d’Agramunt.SEGRE TÀRREGA

tracking