SEGRE

TRADICIONS TOTS SANTS

Castanyada de por a Lleida

Alpicat va acollir ahir una festa ‘Jalogüing’ amb 25 joves actors || La por també es va apoderar de Castellnou de Seana, que va convertir l’antiga Casa del Metge en un hospital del terror

Desenes de persones feien cua ahir per comprar castanyes a la plaça Sant Joan.

Desenes de persones feien cua ahir per comprar castanyes a la plaça Sant Joan.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Disfressar-se de personatges terrorífics la vigília de Tots Sants és una moda que arriba trepitjant fort, també a les comarques lleidatanes i que competeix amb la tradicional castanyada. Una mostra d’això són els cada vegada més populars túnels del terror que s’organitzen per a gaudi de petits i grans, que aquests dies fan gala de les seues millors disfresses. A Alpicat, el que va començar com una festa privada d’una família que ambientava casa seua amb calaveres i teranyines, s’ha convertit en un autèntic esdeveniment multitudinari pel qual cada any passen al voltant de mil persones.

El Lluís Fuster, un dels impulsors d’aquesta iniciativa, va explicar que “des de fa més d’una dècada ens reuníem amb uns amics la vigília de Tots Sants i decoràvem casa nostra amb attrezzo de Halloween”. Aquesta peculiar tradició familiar va començar a cridar l’atenció dels veïns fins al punt que “vam arribar a tenir fins a mil visites de persones que volien divertir-se amb nosaltres”.

L’èxit d’aquesta festa popular va ser tal que “fa tres anys vam demanar a l’ajuntament que cada 31 d’octubre ens cedís un espai públic per organitzar un túnel del terror en condicions, amb boscos i actors que terroritzen els més atrevits”, explica el Lluís. En aquesta edició de la Jalogüing participen fins a 25 joves voluntaris d’entre 13 i 20 anys que “s’ho passen pipa preparant el túnel i espantant els visitants”. Lluny de convertir-se en una festa per a adults, “també oferim una sessió adaptada per als més petits fins a nou anys”. El plat fort de les activitats de Halloween a Alpicat “suposa dos mesos de dur treball, entre els assajos i la preparació del túnel amb materials reciclats”.

També la por es va apoderar ahir de Castellnou de Seana. Aquest municipi del Pla d’Urgell va acollir la tercera edició del Passatge del terror, una iniciativa que organitza l’Associació Cultural de Castellnou i que cada any se celebra en un lloc diferent.

L’objectiu, organitzar una activitat lúdica tant per a petits com per a adults. Així, l’antiga Casa del Metge va obrir les portes convertida en un hospital psiquiàtric del terror, ple de tota mena de pacients que van fer cridar més d’un. No van faltar personatges típics de la història del terror com Dràcula, monges posseïdes i un cementiri. Van ser desenes les persones, tant de Castellnou com de municipis propers, que van participar en aquest recorregut, l’entrada del qual costa un euro, que es destina a l’organització d’aquesta activitat.

L’‘agost’ de les castanyes en un final d’octubre fred

El fred d’aquest final d’octubre va propiciar que les parades de castanyes fossin un dels punts més freqüentats de la ciutat. “Venem la dotzena a tres euros i si n’agafen 20 el preu és de cinc euros”, va comentar la venedora d’un dels punts situat a la plaça Sant Francesc. A supermercats i fruiteries el preu de les castanyes enguany rondava els cinc euros el quilo. D’altra banda, el barri de la Bordeta va acollir el seu ja tradicional concurs de castanyes rostides, amb diverses parades a peu de carrer.

Desenes de persones feien cua ahir per comprar castanyes a la plaça Sant Joan.

Desenes de persones feien cua ahir per comprar castanyes a la plaça Sant Joan.AMADO FORROLLA

Desenes de persones feien cua ahir per comprar castanyes a la plaça Sant Joan.

Desenes de persones feien cua ahir per comprar castanyes a la plaça Sant Joan.AMADO FORROLLA

tracking