SEGRE

SEPELIS TOTS SANTS

Quant costa un enterrament a Lleida?

Un sepeli té un preu mínim de dos mil euros a Lleida, una xifra que inclou un taüt de qualitat estàndard, la reserva de l’espai per al vetllatori i la cerimònia parroquial, segons informen funeràries del pla i el Pirineu. La incineració suposa un plus de fins a 1.100 euros, ja que les restes s’han de traslladar al forn crematori de Lleida ciutat.

Desenes de persones compraven flors dimarts al cementiri de Lleida.

Desenes de persones compraven flors dimarts al cementiri de Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Morir-se no resulta precisament barat. El cost mínim d’un funeral s’acosta als 2.000 euros a les comarques lleidatanes, i l’elecció dels millors taüts, les corones, la làpida i el nínxol poden disparar-ne el preu fins més enllà dels quatre mil euros. Segons afirma una funerària del pla de Lleida, “les famílies opten per sepelis de poc més de dos mil euros, encara que el que més encareix l’enterrament són les taxes dels nínxols, el preu de les quals varia en cada municipi i pot arribar als 1.500 euros en els millors pisos del cementiri”. En el cas de Lleida ciutat, l’ordenança municipal estipula que la taxa per a la concessió de nínxols oscil·la entre els 482 i els 1.916 euros, aquests últims per a les sepultures a la segona fila. Els serveis funeraris mínims inclouen la reserva de l’espai per al vetllatori i un taüt de qualitat mitjana baixa, així com la cerimònia parroquial. “Normalment els més pròxims encarreguen flors per honrar els morts, la qual cosa representa un plus d’entre cinquanta i els dos-cents euros”, explica. També suposa un cost afegit la incineració, amb una tarifa de 350 euros pel servei de trasllat al crematori de Lleida ciutat.

El gerent d’un tanatori del Pirineu explica que la crisi econòmica va provocar que cada vegada més els familiars redueixin la qualitat dels serveis que contracten. Així, escullen fustes més econòmiques per al fèretre, el decoren amb menys flors o en retallen el nombre de recordatoris. El preu mitjà de fa uns anys rondava els 2.800 o els 3.000 euros, però ara els serveis contractats no superen els 2.400 euros. “Abans ens podien arribar famílies que escollien taüts de gamma més alta, com alguns de marques italianes que feien incrementar el servei fins als 3.500 o fins i tot 4.000 euros, però ara aquestes categories són testimonials”, explica el responsable. L’opció de la incineració és bastant reduïda al Pirineu i tan sols el 12 per cent dels serveis contractats són incineracions. Quan es dóna el cas, les funeràries traslladen el difunt fins a Lleida, el lloc més pròxim on disposen de forn crematori. El seu cost s’acosta als 1.100 euros i inclou el trasllat, la incineració i l’urna per a les cendres.

Desenes de persones compraven flors dimarts al cementiri de Lleida.

Desenes de persones compraven flors dimarts al cementiri de Lleida.AMADO FORROLLA

tracking