SEGRE

DONES DRETS

Mà dura del Vaticà amb l'avortament a Andorra

Avisa que la legalització implicaria la renúncia del bisbe d’Urgell com a copríncep || Col·lectius feministes i alguns partits advoquen per despenalitzar-lo

Protesta de col·lectius a favor de despenalitzar l’avortament a Andorra el mes de setembre passat.

Protesta de col·lectius a favor de despenalitzar l’avortament a Andorra el mes de setembre passat.RUBÉN PINEDO/DIARI D’ANDORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Vaticà ha advertit el Govern d’Andorra que una suposada despenalització de l’avortament al Principat no és compatible amb la continuïtat del bisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, com a copríncep episcopal, la qual cosa implicaria que, en cas de tirar endavant una llei d’interrupció voluntària de l’embaràs, aquesta figura deixaria de formar part de l’actual estructura del coprincipat. Així ho hauria transmès el papa en una conversa directa amb el cap de l’Executiu andorrà, Toni Martí, segons va publicar ahir el Diari d’Andorra.

Fa mesos que el debat sobre la despenalització de l’avortament sacseja l’escenari polític i social del Principat, en el qual diferents col·lectius feministes i alguns partits advoquen per reformar la llei, que preveu penes de fins a tres anys de presó i clamen per un avortament ara prohibit fins i tot en casos de violació, perill per a la vida de la mare i malformació del fetus. Un debat que guanya terreny quan hi ha eleccions generals convocades per a l’any que ve.

El mateix cap de Govern andorrà considera incompatible legalitzar l’avortament i la figura del coprincipat mentre que els defensors de la despenalització sí que veuen compatible aquest canvi a la llei amb la figura del bisbe com a copríncep. Segons defensen, el Parlament andorrà va aprovar la llei que permetia el matrimoni homosexual, una llei que el bisbe no va firmar. El mateix podria fer en cas de tirar endavant una despenalització de l’avortament, assenyalen. L’abdicació del copríncep episcopal suposaria la renúncia de la cúria romana a tenir un cap d’estat en aquest país. Una figura que el bisbe comparteix amb el president de la República francesa.

Sobre aquesta qüestió, el Govern andorrà va declinar fer declaracions. Segons les dades aportades per la conselleria de Salut, l’últim any més d’un centenar d’andorranes van avortar en hospitals catalans. No hi ha xifres de les que van a centres francesos.

tracking