SEGRE

Asteroide o sonda alienígena?

Astrònoms de Harvard creuen que el cos celeste Oumuamua és artificial || Una teoria que ha xocat amb durs detractors

L'asteroide Oumuamua

L'asteroide OumuamuaESO/M. KORNMESSER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cos celeste conegut com a Oumuamua va tornar ahir a atreure l’atenció del món tot just un any després que astrònoms hawaians detectessin per primera vegada aquest objecte, de la mida de la torre Agbar de Barcelona, arribat des de més enllà del sistema solar. El motiu va ser la teoria difosa per dos astrònoms de Harvard, Abraham Loeb i Shmuel Bialy, que consideren que el que fins ara s’havia considerat un asteroide podria tractar-se d’una sonda construïda per una civilització extraterrestre. Aquesta teoria va ser objecte d’una dura controvèrsia entre la comunitat científica tan aviat com es va fer pública.

En un text publicat a un repositori d’articles d’aquesta universitat, constaten una acceleració impròpia d’un asteroide (a l’allunyar-se del Sol més ràpid del que s’esperava) i especulen amb la possibilitat que es tracti de les restes d’una antiga sonda alienígena o fins i tot d’una en funcionament “enviada de manera intencionada als voltants del planeta Terra per una civilització extraterrestre”.

Aquesta hipòtesi ha topat amb durs detractors. D’aquesta manera, l’astrònom italià Marco Micheli, de l’Agència Espacial Europea, va recordar que un estudi dirigit per ell mateix i publicat el juny passat va concloure que l’acceleració es devia al fet que Oumuamua deixava anar material de la seua superfície en forma de gas a causa de la calor del sol, igual que un cometa.

Per la seua banda, l’astrònom Seth Shostak, de l’Institut de Recerca d’Intel·ligència Extraterrestre (SETI), va afirmar que les observacions d’Oumuamua fins a la data s’ajusten millor a la teoria d’un asteroide o un cometa i va assenyalar que no han detectat cap emissió de ràdio procedent d’aquest objecte.

tracking