SEGRE

RELIGIÓ PATRIMONI

La diòcesi d'Urgell registra ermites i rectories al seu nom

L’arquebisbe, Joan-Enric Vives, assegura que “no hem pres res a ningú”

L’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, en una visita recent a Andorra, d’on és copríncep.

L’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, en una visita recent a Andorra, d’on és copríncep.BISBAT URGELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El bisbat d’Urgell ha immatriculat (inscriure per primera vegada una propietat al registre) durant els últims anys diverses ermites i rectories. Ho ha fet, com en altres diòcesis, aprofitant una modificació de la llei Hipotecària, que ha suscitat molta polèmica al tractar-se de béns de domini públic o situats en finques privades i sense la necessitat de comunicar-ho als possibles afectats. L’arquebisbe d’Urgell, Joan Enric-Vives, assegura a la carta dominical d’aquest cap de setmana que “el que era de l’Església, de les parròquies o de la diòcesi d’Urgell, ara s’ha inscrit. I si en algun lloc concret hi hagués hagut algun error, es podria esmenar”. Fonts del bisbat no van precisar el nombre d’immobles ni de quins municipis són però sí que van afirmar que “han estat tots aquells dels quals teníem el títol i no estaven registrats”. Així mateix, van afegir que “fins al moment no tenim constància de cap queixa”. A la missiva dominical, Joan-Enric Vives assegura que “l’Església ha exercit aquest dret ja que no hi havia dubtes de qui eren aquests béns, i de fet ja figuraven al cadastre. No s’ha pres res a ningú”.

Per la seua part, els bisbats de Lleida i Solsona no s’han pronunciat en aquest sentit. Unió de Pagesos va denunciar el mes de setembre que les diòcesis de Vic i Solsona han immatriculat en els últims anys als Registres de la Propietat aproximadament 430 propietats, públiques i privades, entre les quals hi ha 203 ermites, esglésies i capelles; noranta-cinc terrenys i finques; cinquanta cementiris, a banda d’horts, coberts i alguns habitatges.

“Si en algun lloc concret hi hagués hagut algun error, es podria esmenar”, diu Vives a la carta dominical

El sindicat ha sol·licitat al Parlament que aprovi una resolució contra les immatriculacions de l’església catòlica i que els grups polítics animin els ajuntaments a ratificar mocions en el mateix sentit.

D’altra banda, l’arquebisbat de Barcelona ha immatriculat un total de 133 immobles en els últims vint anys.

L’objectiu d’aquesta reestructuració és crear comunitats parroquials “orants, vives, fraternes i evangelitzadores”. Per aquest motiu, demana “als fidels més actius que participin en les activitats de la seua parròquia de referència”.

Solsona suprimeix els arxiprestats i crea dotze unitats pastorals El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha firmat un decret que suprimeix els sis arxiprestats de la diòcesi i redueix de vint-i-sis a dotze les unitats pastorals del territori. Es tracta de les parròquies de Bagà, Berga, Puig-reig, Navàs, Solsona, Súria, Cardona, Sant Ramon, Cervera, Tàrrega, Bellpuig i Mollerussa, que ara concentraran l’activitat pastoral dels pobles propers encara que, segons apunta el bisbe Novell a l’última carta dominical, “aquesta reorganització territorial no comportarà ara canvis de sacerdots, però sobretot mostrarà d’on hauran de partir els deixebles missioners que hauran de renovar les altres parròquies”.

tracking