SEGRE

SOCIETAT

Gran festa gastronòmica a Almenar amb 87 plats diferents

El públic ha pogut provar elaboracions locals, així com plats de la resta de l’Estat i d’altres països com Romania i de Xile

Gran festa gastronòmica a Almenar amb 87 plats diferents

Gran festa gastronòmica a Almenar amb 87 plats diferentsA.A

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’increment de públic, que ha assolit el mig miler de visitants, i la possibilitat de degustar elaboracions d’un ampli ventall de cultures gastronòmiques, han estat els trets principals de la IX Jornada de Tastets Gastronòmics d’Almenar, celebrat aquest diumenge al poble segrianenc. Enguany l’àrea de degustació (la Sala Polivalent) s’ha ampliat amb una carpa de 200 m2, s’ha habilitat per primer cop una àrea d’aliments per a celíacs i s’ha muntat una gran exposició dedicada al pa i altres productes flequers.

Els visitants han pogut degustar un total de 87 elaboracions diferents, fetes per 60 cuineres i cuiners d’Almenar, tastar diversos vins i caves del territori i gaudir de demostracions de cuina en directe a càrrec de Marina Solà, del Restaurant Què cuinem avui?, i de Josep Garrofé, cuiner especialitzat en paelles. 

Entre les propostes almenarenques que s’han pogut provar a la jornada, destaquen les guisats a base de bolets, el “coc” (coca dolcça farcida), la “coca anramada” (coca de recapte), els panadons, els caragols a la llauna o a la gormanda o les melmelades. Quant als plats de fora, podem citar una fritada aragonesa, l’empanada gallega, unes migas andaluses, les sarmale (rollets de col farcides de carn) de Romania o les papas al ajillo xilenes. 

Teresa Malla, alcaldessa de la població, ha destacat l’alta participació, tant de cuiners i cuineres com de visitants, i el fet que els Tastets Gastronòmics, plantejats inicialment com una iniciativa local per mantenir i recuperar la gastronomia local, “ha anat creixent i obrint-se amb la incorporació d’altres cultures gastronòmiques i la presència de visitants d’altres municipis”. Malla ha incidit en que “es tracta d’una mostra-degustació de cuina molt singular, protagonitzada pels propis veïns i veïnes del poble, que són els que cuinen” i ha afegit que “fins i tot altres municipis de l’entorn s’han interessat per aquest model de jornada gastronòmica”.

Prèviament a la jornada de tastos, dissabte van tenir lloc dues xerrades titulades “Parlem del bon pa”, a càrrec de Pilar Marqués i Pau Borràs, presidenta i vicepresident del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, i Manel Serra, exprofessor de forneria i rebosteria de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida; i “La celiaquia i la dieta sense gluten”, a càrrec de Núria Camats, de l’Associació Celíacs de Catalunya.  La doble sessió va finalitzar amb una degustació de diferents tipus de pa. 

La jornada gastronòmica està organitzada per l’Ajuntament d’Almenar amb la col·laboració de l’associació Almenar Tastar i Menjar.

tracking