SEGRE

Investigadors lleidatans relacionen la diabetis amb una pitjor qualitat del son

La malaltia també provoca un major grau de somnolència diürna, segons un estudi pioner de l'IRBLLeida

El grup d'investigadors de l'IRBLleida.

Investigadors lleidatans relacionen la diabetis amb una pitjor qualitat del sonIRBLleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La diabetis afecta de forma negativa la funció pulmonar i la respiració durant el son. Així ho determina una investigació del Grup de Recerca en Obesitat, Diabetis i Metabolisme (ODIM) de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), que està centrada en analitzar l'associació entre la diabetis mellitus tipus 2 i la funció respiratòria durant el son, una relació que no ha estat abordada per cap altre grup de recerca de l'Estat espanyol ni d'Europa. "A part de preocupar-nos per la presència de certes malalties associades a la diabetis, com la retinopatia, també hem de preguntar-nos com respiren les persones amb diabetis" explica el cap del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i investigador principal del Grup ODIM de l'IRBLleida, Albert Lecube.

"El pulmó ha de ser considerat com un més dels òrgans diana de les complicacions produïdes per la diabetis", manifesta el també professor de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida. La recerca actual ha mostrat que la diabetis afecta de forma negativa la respiració durant el son, confirmant-la com un factor de risc independent de presentar hipòxia nocturna greu. Aquesta investigació es porta a terme amb el Grup d'Investigació Translacional en Medicina Respiratòria que lidera Ferran Barbé.

"Els pacients amb diabetis presenten una arquitectura del son alterada, amb diferències característiques en comparació amb la població sense diabetis, en funció de si es tracta de la fase REM (moment en el qual es produeix l'increment de la hipòxia nocturna) o de la fase noREM (en la qual es produeix una major fragmentació del son), explica Lecube. Per tant, el responsable del Grup de Recerca matisa que davant un mateix diagnòstic de síndrome d'apnea del son, aquesta haurà de ser considerada més greu en el subjecte amb diabetis. L'investigador també destaca la importància de comprovar com la millora del control glucèmic durant un curt període de temps produeix una disminució significativa dels episodis nocturns de dessaturació d'oxigen.

"Tot això provoca que els pacients amb diabetis, i especialment aquells amb xifres més elevades de glucèmia, presentin un major grau de somnolència diürna i pitjor qualitat del son" , Afegeix Lecube

Dia Mundial de la Diabetis

El Dia Mundial de la Diabetis se celebra el 14 de novembre amb l'objectiu de donar a conèixer la diabetis i sensibilitzar la societat envers aquesta malaltia. La data de celebració d'aquest esdeveniment, instituït per la Federació Internacional de Diabetis i l'Organització Mundial de la Salut (OMS), commemora l'aniversari del naixement de Frederick Grant Banting, un dels descobridors de la insulina l'any 1922.

Per segon any consecutiu, la Seu Vella de Lleida es tornarà a il·luminar de blau amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis. A més, coincidint amb aquesta efemèride, l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l'atenció primària de la Regió Sanitària Lleida han organitzat la 3a Jornada Diabetis, Nutrició i Endocrí a les Terres de Lleida, el proper 14 de novembre de 8.30 a 14.15 h, al Parador del Roser de Lleida.

tracking