SEGRE

El Govern eliminarà les pseudoteràpies dels centres sanitaris

El 53% dels ciutadans considera que els productes homeopàtics són efectius

El Pla per a la protecció de la Salut davant les pseudoteràpies ha estat presentat aquest dimecres en roda de premsa pels ministres de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, i de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque.

El Govern eliminarà les pseudoteràpies dels centres sanitarisEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha llançat aquest dimecres un pla contra les pseudociències que inclou mesures per eliminar aquestes pràctiques dels centres sanitaris i universitats, així com per combatre la publicitat enganyosa reforçant els mecanismes de control existents. El denominat Pla per a la protecció de la Salut davant les pseudoteràpies ha estat presentat aquest dimecres en roda de premsa pels ministres de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, i de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, i demà s’analitzarà amb les comunitats autònomes al Consell Interterritorial de Salut.

Un dels objectius principals del pla és eliminar dels centres sanitaris, tant públics com privats, la pràctica de pseudoteràpies i garantir que totes les activitats sanitàries es realitzin per part de professionals amb titulació oficialment reconeguda. Per a això es modificarà la norma que regula les autoritzacions d’aquests establiments, tant en els aspectes relatius a evitar l’intrusisme "amb l’exigència de titulacions", com per impedir que s’autoritzin pseudoteràpies en el registre dels centres.

Les mesures s’estenen també a l’àmbit universitari i a la formació dels professionals sanitaris. Així, es desenvoluparan aliances amb la Conferència de Degans, de Rectors, les comunitats autònomes, la comunitat universitària i els col·legis professionals per no promoure títols propis o oficials sobre pseudoteràpies.

L’Institut de Salud Carlos III elaborarà un informe que doni suport científic als títols de grau i màster i que, segons ha explicat Duque, és "un pas intermedi entre la proposta d’un títol i l’autorització del Consell d’Universitats". "No podem permetre que les universitats estiguin impartint docència no basada en evidència científica", ha advertit Duque.

Les mesures també inclouran a la formació sanitària especialitzada (MIR) i contínua perquè no ofereixi continguts sobre pseudoteràpies.

El pla preveu, així mateix, modificacions normatives per evitar la publicitat enganyosa. Es reforçaran els mecanismes de control existents davant la promoció comercial de pràctiques que no estiguin emparades pel coneixement científic en àmbits com a internet, xarxes socials, actes o jornades. Totes les modificacions legislatives s’inclouran en un Reial Decret de Protecció de la Salut davant les Pseudoteràpies, que el Govern pretén aprovar "el més ràpid possible", ha assegurat Carcedo.

La titular de Sanitat ha recalcat que per al Govern és "prioritari" combatre "tot allò que no està basat en el coneixement" i ha assenyalat la "urgència" de "plantar-li cara" a aquestes pràctiques. I això, per dos motius: perquè poden ser intrínsecament perjudicials per a la salut de les persones o bé, sense no ser-ho, poden portar els pacients amb malalties greus a abandonar el seu tractament amb les consegüents "conseqüències fatals".

Encara que les enquestes revelen que l’activitat mèdica és la més ben valorada per la ciutadania, també constaten que gairebé el 60% de la població creu que l’acupuntura funciona i a prop del 53 % considera que els productes homeopàtics són efectius, unes dades que, segons Carcedo, mostren "cert desconcert".

El pla inclou un "Programa de cultura científica" amb l’objectiu de promoure el pensament crític i racional en la ciutadania, mitjançant accions de comunicació amb una informació veraç i accessible. La informació partirà de la Xarxa Espanyola d’Agències d’Avaluació de Tecnologies Sanitàries i Prestacions del Sistema Nacional de Salut (Redets), que elaborarà informes que incorporaran de forma sistemàtica tot el coneixement i evidencia científica existent. En aquest sentit, Duque ha incidit en la importància de diferenciar entre mètode científic i anècdota, que, "en llenguatge col·loquial" és "una cosa que funciona un conegut del meu cunyat".

El ministre de Ciència ha assegurat que el Govern no pretén eliminar les creences dels ciutadans, ni una societat de pensament únic, però sí que "la gent pugui prendre les seues decisions" amb coneixement, per la qual cosa ha considerat que avui s’ha donat "un "pas importantíssim". Ambdós ministeris proposaran un acord amb els mitjans de comunicació per assegurar el rigor a les notícies amb contingut científic i de salut i que no es difonguin "falòrnies", pel qual el Govern es compromet a proveir de fonts d’informació rigorosa i veraç i els mitjans a evitar la desinformació. "Com a autoritats sanitàries no necessitem aquest pla per actuar contra productes que són perjudicials per a la salut i que s’estan publicitant, però sí que ajudarà a què la ciutadania estigui més informada i no acudeixi a aquest tipus de solucions màgiques que s’estan ofertant", ha acabat a tall de resum Carcedo.

tracking