SEGRE

TRADICIONS ACTIVITATS

La Festa de Moros i Cristians de Lleida celebra el Mig Any Fester

La Festa de Moros i Cristians de Lleida celebra el Mig Any Fester amb el relleu de càrrecs de les comparses || Compte enrere fins al 19 de maig, quan els moros reconqueriran la ciutat

Foto de grup dels nous càrrecs de les tropes mores i cristianes, ahir al claustre del monument després de la festa del relleu militar.

Foto de grup dels nous càrrecs de les tropes mores i cristianes, ahir al claustre del monument després de la festa del relleu militar.MAGDALENA ALTISENT

Creat:

Actualitzat:

La nau central de la Seu Vella va viure ahir el relleu de capitanies de les comparses de la Festa de Moros i Cristians de Lleida en el denominat Mig Any Fester, que marca l’inici del compte enrere cap a una nova edició d’aquesta celebració, el proper 19 de maig. En un acte solemne marcat per un estricte protocol, cada nou càrrec –capitans i abanderats, entre d’altres– va assumir amb tot el seu honor el compromís davant de la respectiva comparsa i davant de la resta de l’associació cultural que organitza aquesta festa ja tradicional de Lleida. La capital del Segrià, després de la batalla del mes de maig passat, està en mans de les tropes cristianes.

Serà la comparsa dels Urgellencs la que lluitarà d’aquí a sis mesos per aconseguir que Lleida torni a ser cristiana, encara que aquesta vegada els tocarà perdre, seguint amb la tradició de la festa, en la qual cada bàndol triomfa cada any de forma alternativa.

L’associació de la Festa de Moros i Cristians vol celebrar com Déu mana el 25 aniversari el 2020

Al capdavant dels Urgellencs, Fèlix Villahoz va recollir l’espasa de capità, que desfilarà acompanyat del seu abanderat, Juanjo Villahoz. Per la seua part, Pau Cabiscol, de la comparsa dels Musa, es va convertir en el nou caïd moro, al costat del seu raia, Joan Riera.

Villahoz i Cabiscol van prendre el comandament de Judit Badenes i de Carmina Pardo, respectivament, que fa un any van fer història en la Festa de Moros i Cristians al convertir-se en les primeres dones que van compartir capitania en els dos bàndols. Durant la celebració solemne del relleu de càrrecs al presbiteri de la Seu Vella, també van ser nomenats els barons, xeics, pendons i alams de les comparses mores i cristianes. La banda Ilerband va amenitzar l’acte amb diverses marxes i el grup Quartana va interpretar antigues cançons tradicionals de l’època.

La tinent d’alcalde de la Paeria Sara Mestres, responsable de l’àrea de Polítiques d’Igualtat, va felicitar l’associació que organitza aquest esdeveniment des del 1996, “una festa d’igualtat d’homes i dones, que des de la Paeria continuarem impulsant perquè és una festa de tots els ciutadans”.

El president de l’associació, Josep Lluís Gàzquez, va recordar que “des de fa 18 anys celebrem també aquest Mig Any Fester a la Seu Vella, amb la qual l’entitat està implicada per promoure la candidatura del Turó a Patrimoni de la Humanitat de la Unesco”. Així mateix, Gàzquez va destacar que “comença la marxa enrere per a la pròxima edició de la festa, al maig, i d’aquí a un any iniciarem les celebracions del 25 aniversari, per a les quals demanem la màxima col·laboració a ciutadans i institucions. Volem que tothom consideri aquesta festa com a popular i participativa, i que la millor manera de disfrutar-la és des de dins”.

tracking