SEGRE

EDUCACIÓ VALORS

Xarrada de Mossos en un centre educatiu contra la violència masclista

Xarrada de Mossos a alumnes de Secundària a Sant Jaume-Les Heures contra la violència masclista || Alerten que el 80% de casos no es denuncien i donen eines contra relacions tòxiques

Moment de la xarrada dels Mossos d’Esquadra ahir en el Col·legi Sant Jaume-Les Heures.

Moment de la xarrada dels Mossos d’Esquadra ahir en el Col·legi Sant Jaume-Les Heures.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Conèixer, denunciar i passar a l’acció. Aquest és l’objectiu de la comunitat educativa i Mossos d’Esquadra que promouen la prevenció contra el masclisme des de les aules. Alumnes de 4t d’ESO del Col·legi Sant Jaume-Les Heures de Lleida van assistir ahir a una xarrada de la Policia catalana sobre la violència masclista. La primera pregunta que es fa als estudiants és si saben què és aquest tipus de violència. Els d’ahir van aprovar amb nota. Tanmateix, les agents que imparteixen aquestes xarrades van coincidir a assenyalar que, malgrat tenir més informació, la pràctica falla al xocar amb la fase de l’enamorament. “No hem vist una disminució dels casos, però sí que ara són capaços de tallar abans una relació tòxica. Saben quan acabar abans que sigui molt més greu”, van assenyalar.

Durant la xarrada, les agents recorden als estudiants que només transcendeix el 20 per cent dels casos de violència masclista, mentre que la resta queda en la invisibilitat. Acabar amb aquesta violència és una de les prioritats d’aquest tipus d’accions de Mossos i comunitat educativa. “Alguns vénen després de les xarrades per explicar-nos el seu cas i d’altres acudeixen a comissaria a demanar-nos que anem al seu centre per ajudar alguna companya. Ha millorat moltíssim la imatge que tenen de nosaltres i ens demanen ajuda”, van explicar.

Segons Mossos, hi ha més eines per saber acabar abans amb una relació de control

Per saber detectar a temps una relació masclista, les agents expliquen els senyals d’alerta. Són tres: conductes de control, conductes de terror i conductes dominants. Per a això, representen situacions amb la complicitat d’alguns dels alumnes perquè sàpiguen com han de reaccionar. Parlen, sobretot, del control que la parella pot exercir sobre elles a través de les xarxes socials, com el WhatsApp. “El control comença amb missatges tot el temps, control d’on estem, com anem vestides i acaben per fer que trenquin tota relació amb les seues amistats”, alerten. En aquesta prevenció, la violència sexual és clau i els alumnes van donar mostres que saben com actuar. “Abans es donava per descomptat que en una relació de parelles, les relacions són una cosa normal, encara que la dona no vulgui. Ara saben que això no és així”, assenyalen. Aquestes xerrades es fan des de fa més d’una dècada en tots els instituts a partir de Secundària.

tracking