SEGRE

IGUALTAT INICIATIVES

Investigadores lleidatanes en línia

Una associació crea una base de dades amb més de 1.500 científiques, de les quals onze treballen o s’han format a Lleida || Pretén visualitzar l’aportació de les dones en qualsevol camp

Investigadores lleidatanes en línia

Investigadores lleidatanes en líniaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El “sostre de vidre” pot ser pesat i cal la posada en marxa d’iniciatives que ajudin a trencar-lo. Una és el cercador de dones científiques impulsat per l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT), amb el suport de la campanya de responsabilitat social de La Sexta Constantes y Vitales i la Fundació Axa. Amb més de 1.500 expertes inscrites fins a la data en aquesta nova eina, hi apareixen els noms d’onze dones que s’han format o estan desenvolupant la seua carrera científica i investigadora a la província de Lleida, concretament a l’IRBLleida o a la UdL.

L’objectiu del cercador, segons assenyalen des de l’associació, és facilitar la participació de les dones investigadores en tots els esdeveniments relacionats amb la ciència. També està especialment pensat perquè el facin servir periodistes i programadors d’esdeveniments culturals i poder així donar més presència a les dones en tots els àmbits d’investigació. L’ús de la base de dades (https://cientificas.amit-es.org/es/buscador)

Consideren que si hi ha més visibilitat, les nenes que volen ser científiques tindran referents

és molt senzill perquè permet buscar pel nom d’una investigadora en concret o pel camp que es requereixi. A més d’una ressenya sobre la seua carrera investigadora, el cercador ofereix més informació sobre cadascuna de les expertes i com contactar-hi. Una base de dades que, segons els impulsors, es manté viva i que confien que continuï creixent en el futur amb la incorporació de més professionals, que poden accedir al web de l’AMIT per sol·licitar el seu ingrés.

Quant a la participació lleidatana, inclou noms d’expertes formades a la Universitat de Lleida o altres universitats i que actualment treballen en centres d’investigació de Lleida, Barcelona, Granada o els EUA. Les investigadores consultades per aquest diari coincideixen a assenyalar que el cercador ajudarà a donar més visibilitat a les dones en el camp de la ciència. A més, ressalten que la conciliació de la vida familiar “castiga” en gran manera les dones, la qual cosa les retarda a l’hora d’avançar en la seua carrera científica.

Sobre això, Bàrbara Baraibar, que actualment treballa a la Penn State (Universitat de Pennsilvània), assenyala que “en l’imaginari col·lectiu, la figura d’un científic és encara el d’un home de mitjana edat i amb bata blanca quan en realitat és molt més diversa”. Així mateix, lamenta que les dones encara són poc representades en aquest camp i surten escasses dones investigadores als mitjans de comunicació. “Afortunadament, això canvia i gràcies a aquest canvi les nenes que pensen en futures carreres tenen models en els quals fixar-se”, assegura Baraibar.

Per la seua part, Carme Espinet, professora de la Universitat de Lleida i investigadora a l’IRBLleida, assenyala que “la vida familiar et marca la carrera científica, una cosa que no passa amb els homes, almenys no de forma tan majoritària”, per la qual cosa considera que s’haurien de prendre mesures per trobar més igualtat entre sexes. Entre aquestes mesures, assenyala, s’hauria de tenir en compte aquesta dedicació familiar a l’hora d’accedir a oposicions o projectes.

En total, el cercador de l’ICD compta amb el currículum en línia de 737 professionals d’arreu de Catalunya, inclosos els d’aquelles catalanes que exerceixen la seua professió a l’estranger. Encara que el cercador fa anys que està en marxa, l’ICD va voler potenciar-ne l’ús fa ara un any com una eina estratègica i de competitivitat que ajuda a ponderar el talent femení i ser presents en l’actualitat.

Per a l’organisme, és una mesura més per trencar el “sostre de vidre” que es troben les dones a l’hora de prosperar en les seues professions. Per donar-s’hi d’alta, les interessades han de complir una sèrie de requisits, com omplir un formulari indicant els seus mèrits i càrrecs professionals i acreditar una experiència mínima de set anys, entre d’altres.

Més de quaranta expertes en un cercador del Govern L’Institut Català de les Dones (ICD) ja compta amb un cercador d’expertes per donar visibilitat a les professionals i impulsar el talent femení. Si fa un any una trentena de professionals de diversos àmbits de les comarques de Ponent formaven part d’aquesta eina, actualment ja són una quarantena tant del pla com del Pirineu. S’inscriuen en àmbits professionals tan diversos com el treball social, la biotecnologia, el medi ambient, l’assessorament, l’agricultura, la literatura, la violència de gènere, les arts escèniques, la salut, l’empresa, l’esport, la història, la tecnologia i els drets de les dones.

Investigadores lleidatanes en línia

Investigadores lleidatanes en líniaSEGRE

Investigadores lleidatanes en línia

Investigadores lleidatanes en líniaSEGRE

Investigadores lleidatanes en línia

Investigadores lleidatanes en líniaSEGRE

tracking