SEGRE

GUIA

Quatre maltractades cada dia

Els Mossos han registrat més de 900 denúncies de lleidatanes que han patit violència de les seues parelles o familiars fins al tercer trimestre || Més de 300 ordres de protecció dictades el 2017

Alumnes durant una de les classes d’autodefensa de l’Associació de Seguretat Privada de Lleida al gimnàs Argos Gym.

Alumnes durant una de les classes d’autodefensa de l’Associació de Seguretat Privada de Lleida al gimnàs Argos Gym.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un any més, Ponent sortirà avui al carrer per reclamar el dret de les dones i de les nenes a ser lliures en igualtat. Un crit que continua sent necessari davant la incessant xacra de la violència masclista. Les xifres, encara que només mostren la punta de l’iceberg, són alarmants. A les comarques lleidatanes, els Mossos d’Esquadra registren de mitjana quatre denúncies al dia de dones que han patit algun tipus de maltractament per part de la seua parella o d’un familiar pel simple fet de ser dona. D’aquesta forma, fins al tercer trimestre d’enguany, s’han comptabilitzat un total de 921 denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella i de la família. Agressions, amenaces, insults o coaccions per les quals han estat detingudes 286 persones a les comarques del pla i del Pirineu, de les quals cinc eren menors d’edat.

Segons el Consell General del Poder Judicial, l’any passat els tribunals van dictar 301 ordres de protecció a dones víctimes de la violència masclista, entre les quals trenta-dos menors. El 2017, els jutjats lleidatans van ingressar més de 1.300 delictes, i les denúncies per agressions sexuals s’han disparat en el que va d’any amb vint-i-dos denúncies fins al mes de setembre a la província.

De les 6 dones assassinades per les parelles o exparelles a Catalunya aquest any, només una havia denunciat

Als cursos acudeixen dones i homes que han patit intents de robatori o agressions

Amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, els Mossos d’Esquadra van alertar ahir que, a Catalunya, el nombre de menors d’11 anys víctimes de la violència de gènere ha augmentat un 22% respecte a l’any passat. Es tracta de nens i nenes que han estat testimonis de la violència patida per part de la parella de la mare. De les sis dones assassinades aquest any per les seues parelles a Catalunya, només una havia denunciat abans. En el conjunt de l’Estat, 567 de les dones assassinades des del 2006 no havien denunciat mai el seu agressor.

Aprendre a gestionar la por, preveure una possible agressió i valer-se d’objectes tan quotidians com un bolígraf o les claus de casa per protegir-se. Aquestes són algunes de les lliçons que l’Associació de Seguretat Privada de Lleida posa a l’abast de les víctimes de violència de gènere per recuperar l’autoestima i fer front a possibles agressions.

Des que van començar a impartir classes de defensa personal ja fa més de vint anys han ajudat una quinzena de dones que van ser víctimes de maltractaments, segons explica el president de l’associació, José Antonio Conesa, que subratlla que “la millor recompensa que podem tenir és que els nostres consells protegeixin vides”.

Es tracta d’una iniciativa pionera en l’àmbit de la seguretat privada. La majoria de les alumnes “vol prevenir futurs casos d’abús, encara que també n’hi ha que han patit intents de robatori i personal sanitari que ha viscut episodis violents mentre treballava en el servei d’emergències”. En aquest sentit, Conesa subratlla que “el primer pas és reforçar la seguretat i l’autoestima, ja que a més de les habilitats físiques hi ha un important component psicològic”.

És per això que el repte més gran a què s’enfronten continua sent la por, que ens pot paralitzar en situacions límit i ens la pot jugar si no tenim clares les tècniques que hem de fer servir per reduir el nostre agressor, sense tenir en compte la seua mida. Una de les usuàries és Serenna Escobosa, de disset anys, que va cada setmana a les sessions al gimnàs Argos i explica que “em sento més segura i tranquil·la, perquè almenys sé com hauria de reaccionar en casos de perill”. Els cursos compten amb el suport institucional. Sobre aquesta qüestió, el delegat d’Esports de la Generalitat a Lledia, Joan Segura, destaca els beneficis que aporta en autoprotecció i també en salut. “Combinen la promoció de l’exercici físic i l’empoderament de les dones per prevenir casos de violència de gènere”, assenyala.

En aquesta línia, una de les propietàries del gimnàs Argos de Lleida, Raquel Barraquina, diu que “intentem que la gent guanyi autoestima i se senti més forta”.

tracking