SEGRE

SALUT

Científics xinesos asseguren haver creat nadons manipulats genèticament

Dos bessones, Lulu i Nana, genèticament modificades perquè no puguin contreure el VIH

Científics xinesos asseguren haver creat nadons manipulats genèticament

Científics xinesos asseguren haver creat nadons manipulats genèticamentEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Científics xinesos asseguren haver creat els primers nadons del món genèticament modificats, segons la publicació nord-americana 'MIT Technology Review', encara que la Universitat de Shenzhen en la qual treballen no tenen constància d’aquest estudi.

Els investigadors van utilitzar la tècnica del CRISPR/Cas9 en dos bessones per fer-les resistents a malalties com el VIH, el còlera o la verola, d’acord amb les dades difoses aquest diumenge per la revista especialitzada.

Encara que MIT ressalta que el treball encara no ha estat publicat a cap revista científica, l’investigador al capdavant, He Jiankui, ha donat a conèixer en un vídeo publicat a Youtube el procés de fertilització que va seguir fins aconseguir el naixement aquest mes de les dos bessones, Lulu i Nana, genèticament modificades.

"Els resultats van indicar que l’operació va funcionar correctament, com estava previst", assegura He en el vídeo, en el qual destaca que les nenes tenen els seus gens modificats perquè no puguin contreure el VIH.

Segons He, la modificació genètica no té l’objectiu d’eliminar malalties genètiques, sinó de "donar a les nenes l’habilitat natural per resistir a una possible futura infecció al VIH".

Per a això, els investigadors 'van desactivar' el gen CCR5, el que a la pràctica es tractaria d’una millora de l’ADN, diu He, que afegeix que el proper mes "es donaran a conèixer més detalls sobre la investigació".

El desenvolupament d’aquest pla, que utilitza tecnologia prohibida als Estats Units i Europa, podria generar controvèrsia, ja que on alguns científics veuen una nova forma de medicina que elimina les malalties genètiques, d’altres veuen una forma d’eugenèsia.

La universitat no té constància de l’estudi d’He i les autoritats sanitàries de Shenzhen "no van rebre cap sol·licitud" per dur-lo a terme, informa China Daily

El rotatiu xinès afegeix que l’estudi "ha desencadenat controvèrsies" entre els acadèmics i els ciutadans del país "per la seua ètica i la seua efectivitat".

"La tecnologia d’edició genètica està lluny de ser madura i no ha d’utilitzar-se en humans", va dir al diari el científic Wu Zunyou, per a qui és "inadequat" fer una investigació d’aquest tipus en humans.

El 2016, un grup de científics xinesos es van convertir en els pioners en utilitzar en humans, en concret amb pacients amb càncer de pulmó, la tecnologia de modificació genètica CRISPR, segons va informar llavors la revista Nature.

Tanmateix, científics al Regne Unit van descobrir que la tecnologia d’edició genètica CRISPR pot causar més danys a les cèl·lules del que es creia fins ara, segons un estudi publicat aquest any per la mateixa revista.

tracking