SEGRE

INTERNET

Consumidors europeus denuncien el rastreig de localització que fa Google

Asseguren que el cercador no dóna als usuaris "una veritable elecció" sobre les seues dades d’ubicació

Consumidors europeus denuncien el rastreig de localització que fa Google

Consumidors europeus denuncien el rastreig de localització que fa GoogleEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diverses organitzacions de consumidors de diferents països de la Unió Europea (UE) han denunciat aquest dimarts a Google davant de les seues respectives autoritats nacionals per considerar que la seua política de rastrejar la localització geogràfica dels usuaris va en contra de les lleis de protecció de dades.

L’organització de consumidors europeus, BEUC, va assenyalar en un comunicat que, després d’una investigació publicada pel seu soci a Noruega, les entitats han decidit presentar les seues queixes.

BEUC va recordar que la informació sobre la localització "pot revelar molt sobre la gent", incloses les seues creences religioses, afiliacions polítiques, condició física o orientació sexual.

L’informe assenyala que l’empresa nord-americana recull dades sobre la situació geogràfica dels usuaris principalment a través de l’historial de localització i l’activitat al web i en aplicacions, que estan integrats a tots els comptes de Google. "L’empresa utilitza diversos trucs i pràctiques per assegurar-se que els usuaris tenen habilitades aquestes funcions i no els dóna directament informació sobre el que efectivament comporten", va subratllar BEUC.

Va agregar que Google no dóna als consumidors "una veritable elecció" a proporcionar dades sobre la seua ubicació, que llavors és utilitzada per la companyia per a una àmplia gamma de propòsits, entre ells la publicitat adaptada a ells.

BEUC va deixar clar que aquestes pràctiques "no compleixen la llei general de protecció de dades", ja que a Google li falta una base legal vàlida per processar les dades en qüestió.

L’informe mostra en particular que els usuaris "no donen lliurement el seu consentiment" a comunicar dades sobre la seua localització. Igualment, rebutja que la companyia pugui invocar un "interès legítim" per recopilar i processar aquesta informació, a causa del "significatiu i intrusiu impacte que aquest rastreig té en els drets i llibertats dels individus".

"La situació és més que alarmant. S’està utilitzant els telèfons intel·ligents per espiar tots els nostres moviments. Aquesta no és la societat digital en la qual volen viure els consumidors europeus", va indicar la directora general de BEUC, Monique Goyens.

tracking