SEGRE

Aquestes són les causes de la baixa natalitat

Actualment la taxa de fecunditat a Espanya és d’1,3 fills

Una dona embarassada.

Aquestes són les causes de la baixa natalitatEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les raons laborals o de conciliació de la vida familiar i laboral, juntament amb les econòmiques, són les responsables que les dones espanyoles tinguin menys fills dels desitjats, segons revela aquest dimecres l’Enquesta de Fecunditat de 2018 elaborada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). I és que, a Espanya, gairebé tres de cada quatre dones desitja tenir almenys dos fills, però per a això demanden un augment de la durada del permís de maternitat i paternitat, flexibilitat en l’horari de treball|feina per a pares i mares; i una assignació per a les famílies amb fills menors de 18 anys.

Actualment la taxa de fecunditat és d’1,3 fills. Així ho reflecteix l’Enquesta de Fecunditat de 2018 de l'INE, amb la que dóna continuïtat a les de 1977, 1985 i 1999, i en la que analitza les barreres i incentius que troben les persones a l’hora de ser mares o pares, així com el nombre de dones que recorre a la reproducció assistida. Per primera vegada s’ha enquestat els homes i les seues respostes no difereixen gaire de les de les dones.

Els desitjos sobre la maternitat varien segons l’edat, de manera que gairebé la meitat de les dones d’entre 18 i 55 anys, incloses les que ja han estat mares, volen tenir dos fills. El percentatge de les que no volen ser mares es redueix a mesura que augmenta l’edat. Així, el 27 % de les menors de 25 anys no vol fills, davant el 17 % de les que tenen entre 25 i 29 anys. I tot just una de cada deu dones majors de 30 no vol ser mare.

Estadística posa èmfasi que el motiu més important pel qual les dones que no han tingut fills no desitja tenir-los "és perquè no volen ser mares". I en el cas de les menors de 25 anys perquè es consideren massa joves.

La majoria de les menors de 35 anys, espera tenir-ne més. A partir d’aquesta edat, les raons laborals o de conciliació de la vida familiar i laboral, i les econòmiques, són les que més pesen a l’hora de limitar el nombre de fills. Menys del deu per cent de les dones atribueix no tenir fills al fet de no comptar amb la parella adequada.

Quant als incentius per augmentar la natalitat, els espanyols també demanden l’equiparació dels permisos de maternitat i paternitat; una assignació per als qui deixin la seua feina per cuidar als nen; més escoles infantils assequibles i de qualitat per a nens de 0 a 3 anys; i una assignació en funció de la renda per cada nen.

El 28,6 % de les menors de 25 anys no creu que s’hagi d’incentivar la natalitat, un percentatge que va disminuint amb l’edat fins situar-se en el 12,6 % entre el grup de més fecunditat (30 a 34 anys). Segons Estadística, no hi ha grans diferències entre el nombre de fills desitjat per homes i dones i la discrepància més gran és entre els qui volen tenir-ne tres. Ells són menys.

tracking