SEGRE

Metges de la concertada demanen les mateixes condicions que la pública

El CAP de Sant Rafael de la Vall d´Hebrón

Metges de la concertada demanen les mateixes condicions que la públicaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 16 % dels metges d’atenció primària i el 14% dels hospitals de la sanitat concertada, segons la Generalitat, han secundat aquest divendres la convocatòria de vaga de Metges de Catalunya (MC) per reclamar les mateixes condicions laborals acordades ahir per als metges de l’atenció primària pública.

L’Institut Català de la Salut (ICS) i MC van arribar ahir a la nit a un acord que va posar fi a quatre dies de vaga i que suposa disminuir la ratio de 1.800 a 1.300 pacients per facultatiu, remunerar les hores extres voluntàries, incorporar 250 nous metges i la inversió de 100 milions d’euros. Els metges de la sanitat concertada han mantingut avui la seua protesta i han advertit que si "no s’atenen les reclamacions de la concertada hi pot haver més mobilitzacions després de Nadal".

El secretari del sector de la sanitat primària del sindicat Metges de Catalunya, Patxi Avilés, ha denunciat, durant un acte de protesta convocat per MC a Terrassa (Barcelona), que no "se’ns ha visualitzat en aquesta vaga, que s’ha intentat vendre com de primària de l’ICS, quan les nostres reivindicacions són les mateixes que les de l’ICS." Després de l’acord firmat ahir entre l’ICS i el SM per a la sanitat pública "ara hi ha una població atesa per la xarxa concertada que tindrà condicions diferents de la resta", ha denunciat Avilés. "Ens sentim infravalorats", s’ha lamentat el representant del SM, que ha afegit que les seues reclamacions són també més qualitat assistencial, un nombre de consultes raonables, poder pensar cada una de les consultes, i una regulació de jornada per poder atendre amb dignitat". Els metges de la sanitat concertada continuen de vaga perquè "ningú" ha atès les seues reivindicacions, que són les mateixes que l’ICS, ha precisat.

Les reclamacions de la xarxa concertada arriben després de que fa dos setmanes es firmés un conveni entre les patronals de la xarxa concertada i que van subscriure CCOO, UGT i el sindicat d’infermeres SATSE, però que no va firmar el SM. Es dóna la circumstància que en el conjunt de la sanitat concertada, el col·lectiu de metges és un dels menys nombrosos en personal, per la qual cosa la representativitat sindical també és menor. Fonts del departament de Salut han recordat a Efe que l’últim conveni regulador de la sanitat concertada data de l’any 2015, i que el nou "ha suposat moltes retribucions i inversions a la patronal". Les mateixes fonts han confirmat que durant les reunions en els dies de vaga "hi ha hagut contactes informals" entre el SM i alts càrrecs de l’administració "en les quals es va tractar la situació en la sanitat concertada". També han confirmat que, a començaments de la setmana que ve, està prevista una reunió entre les patronals sanitàries i CatSalut per "analitzar la vaga i veure com s’aquesta implantant el conveni firmat fa dos setmanes".

En funció del resultat de la reunió, fonts del SM han comunicat que "podrien convocar noves protestes" i han afegit que han mantingut la vaga fins l’últim moment perquè la patronal "s’havia negat a parlar" amb ells, escudant-se en el nou conveni firmat fa unes setmanes.

tracking