SEGRE

SALUT DIA MUNDIAL

La Policia o l'Exèrcit hauran d'admetre persones amb el VIH

A Catalunya, un 12% de les persones amb el virus no estan diagnosticades

Taules informatives d’Antisida Lleida - Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, l’associació organitza diverses activitats de conscienciació i sensibilització sobre la prevenció. Ahir, van instal·lar taules informatives als  ...

Taules informatives d’Antisida Lleida - Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, l’associació organitza diverses activitats de conscienciació i sensibilització sobre la prevenció. Ahir, van instal·lar taules informatives als ...MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va aprovar ahir un acord per eliminar, per “discriminatori”, el veto a l’ocupació pública a persones amb el VIH, diabetis, psoriasi o celiaquia, per la qual cosa aproximadament 7 milions d’espanyols afectats per aquestes patologies podran tenir accés a pròximes convocatòries públiques, entre aquestes l’Exèrcit i les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

“Tots els requisits cientificomèdics ens avalen. Pel simple diagnòstic d’aquestes malalties no es pot barrar el pas al que vol accedir a la funció pública”, va assenyalar la vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo.

D’aquesta manera, i a proposta de la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, després de ser recolzada la mesura per tots els grups parlamentaris en les diverses iniciatives presentades a les Corts, s’actualitza el catàleg de les causes mèdiques d’exclusió en l’accés a l’ocupació pública, que encara operava en determinats àmbits, com els referits als cossos i forces de seguretat de l’Estat, les forces armades, els cossos de vigilància duanera i els d’institucions penitenciàries.

Amb motiu del Dia Mundial de Lluita contra la Sida, que es commemora avui, el departament de Salut va alertar ahir que un 12% de les persones amb el VIH encara desconeixen que s’han infectat i el 44% dels nous diagnòstics complien criteris d’identificació tardana.

Més de 130 entitats s’han sumat a un manifest en el marc d’una campanya de Salut Pública per animar la societat a participar en una resposta conjunta i positiva per fer front al VIH i superar obstacles com la discriminació. Acabar amb l’estigma és el principal repte segons les enquestes. Un sondeig d’Associació Internacional de Proveïdors de Cura de la Sida assenyala que el 27% dels catalans declara que no se sentiria còmode treballant amb algú amb el VIH i un 50% creu que no haurien de treballar al sector sanitari. Només un 29% assegura que no li importaria sortir amb una persona amb el virus.

Assaig per augmentar les proves un 10%

Un equip d’investigadors promou un assaig clínic per, mitjançant l’ús d’alertes en les històries clíniques digitals de l’atenció primària, incrementar en un per cent les proves del VIH i malalties de transmissió sexual i reduir la incidència d’aquestes infeccions. Una iniciativa que ha estat impulsada per l’Institut Universitari d’Investigació en Atención Primaria Jordi Gol (IDIAPJGol).

tracking