SEGRE

ALIMENTACIÓ TENDÈNCIES

Lleida guanya restaurants de cuina vegana i ecològica

Summum, Teresa Carles i Xicoira, tres establiments a la ciutat de Lleida que elaboren plats naturistes, i, a Lladurs, Casa Albets aposta per la cuina ecològica i vegana || Els restaurants ‘tradicionals’ inclouen cada vegada més a les cartes opcions d’aquestes modalitats culinàries

Teresa Carles, Summum i Xicoira

Teresa Carles, Summum i Xicoira

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una tendència al sector gastronòmic que cada vegada va guanyant més adeptes és la cuina vegetariana que segons el gerent de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Ramon Solsona, està associada a “menjar sa i cuidar-se”. A data d’avui, a Ponent hi ha quatre restaurants vegetarians, encara que a Solsona puntualitza que cada vegada més els restaurants “tradicionals” inclouen a les seues cartes opcions vegetarianes i veganes. El restaurant Xicoira, inaugurat el juliol del 2017, ofereix plats naturistes de tot el món. Segons els responsables, Xicoira es caracteritza per ser un “restaurant de verdures amb una cuina afrancesada”. També el 2017, Casa Albets, un hotel restaurant ecològic i vegà de Lladurs, va obrir les portes i va apostar per un model únic a la zona. Summum, a la ciutat de Lleida, també prioritza els productes ecològics, encara que només el seixanta per cent són aliments produïts sense químics.

Els establiments consultats, a part de treballar amb productes de proximitat, coincideixen que l’estacionalitat té una gran rellevància a l’hora de seleccionar els plats per incorporar-los al menú, perquè els ingredients de temporada són prioritaris.

Els establiments escullen productes de proximitat, de temporada, i alguns d’ecològics

L’empresa lleidatana Teresa Carles està especialitzada en plats vegetarians, vegans, flexiterians (que inclou a la carta un vint per cent de peix blau) i sense gluten. Un dels restaurants es troba a Lleida, amb opcions vegetarianes i veganes, i que el seu antecedent és el restaurant Paradís (1979). El responsable del local, Xavi Miquel, considera que el comensal que arriba per primera vegada presenta prejudicis com que “la cuina vegetariana només es basa en verdures” o que “tindran gana”. En aquesta mateixa línia, Megan, de Casa Albets de Solsona, afirma que els clients se sorprenen al tastar els seus plats perquè alguns tenen la idea preconcebuda que “no és una cuina elaborada”.

Per la seua part, la Federació d’Hostaleria inicia la campanya Sa i bo que proporciona criteris i opcions de plats amb la finalitat que l’oferta dels bars i restaurants de la demarcació incloguin menús més equilibrats.

Megan, propietària juntament amb la seua parella Joel, subratlla que l’aposta gastronòmica es basa en plats artesans i “una bona matèria primera” per cuidar el comensal. Així mateix, la parella assenyala que la curiositat és el principal factor per atreure clients a aquest tipus de cuina, davant de la idea de cuidar-se.

Casa Albets, l’únic hotel restaurant ecològic i vegà

Casa Albets és l’únic complex hoteler ecològic i vegà a Espanya. Es tracta d’un hotel restaurant de quatre estrelles ubicat al municipi de Lladurs, a la comarca del Solsonès. El xef de l’establiment és Toni Rodríguez, conegut internacionalment per la seua innovació a la pastisseria vegana. Els productes que utilitza són ecològics i de proximitat com l’oli d’oliva, que és de l’empresa Migjorn de Navàs. El menú que proposen al local està compost per tres primers i tres segons, perquè prefereix “prescindir de varietat que de qualitat”.

Toni Rodríguez és el xef de Casa Albets, al Solsonès.

Toni Rodríguez és el xef de Casa Albets, al Solsonès.SEGRE

tracking