SEGRE

TECNOLOGIA TELECOMUNICACIONS

La fibra òptica dobla en clients la connexió ADSL

Assoleix els vuit milions de línies per quatre milions del coure || La tecnologia HFC ha perdut 200.000 línies aquest any

Línies d’alta tensió del Pirineu inclouen cables de fibra òptica per donar connexió a les hidroelèctriques.

Línies d’alta tensió del Pirineu inclouen cables de fibra òptica per donar connexió a les hidroelèctriques.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fibra òptica fins a la llar (FTTH) va assolir al tancament de setembre els 8,04 milions de clients, xifra que suposa ja gairebé el 55% del mercat de banda ampla fixa. La nova tecnologia de xarxa està acabant a passos gegantescos amb el tradicional ADSL. I és que la fibra ja té el doble de clients que la tecnologia basada en el coure tradicional, que a l’acabar setembre tot just comptava amb 4,06 milions de clients. Des de principis d’any, la fibra ha guanyat 1,45 milions d’accessos, mentre que l’ADSL ha perdut més d’un milió de connexions. En el seu avenç, la fibra òptica també està robant mercat a la tecnologia HFC, tradicional dels operadors de cable, que en els nou primers mesos de l’any ha perdut gairebé 200.000 línies, i compta en aquest moment amb un parc de 2,38 milions de connexions (és majoritària en companyies com Euskaltel, juntament amb les seues filials R i Telecable, i Vodafone, aquest cas heretada de l’antiga Ono). L’acceleració del procés de migració cap a l’FTTH impulsat per les telecos ha provocat aquest canvi. Fonts del sector assenyalen que la gran majoria de clients no vol contractar l’ADSL i opta per la fibra, tret que estiguin obligats a quedar-se amb el coure perquè encara no té cobertura de fibra.

En aquest escenari, en el cas de Telefónica España, els accessos de fibra òptica fins a la llar suposen ja el 63 per cent del parc de banda ampla, mentre que a Orange representen el 66 per cent. En MásMóvil suposa un 62 per cent. Al llarg de l’any, la migració des de l’ADSL a la fibra òptica no s’ha aturat. Orange España ha guanyat 462.000 línies amb la tecnologia de nova generació, mentre que Telefónica ha incorporat entorn de 400.000 accessos. En el cas de la matriu de Yoigo, el guany és de prop de 376.000 línies de fibra, prop del 70 per cent del seu parc actual de connexions amb aquesta tecnologia.

tracking