SEGRE

CULTURA PATRIMONI

Descobrint la pedra seca

Trenta persones estrenen una ruta guiada a Torrebesses sobre aquesta tècnica constructiva || Al ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Participants en la ruta guiada al patrimoni de pedra seca de Torrebesses.

Participants en la ruta guiada al patrimoni de pedra seca de Torrebesses.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una trentena de persones van estrenar ahir a Torrebesses, en el Segrià, una ruta guiada per les construccions de pedra seca, la primera després que dimecres passat aquesta tècnica constructiva fos declarada per la Unesco Patrimonio Cultural Immaterial de la Humanidad.

Els visitants van fer un recorregut de cinc quilòmetres durant poc més de dos hores per conèixer la història i les particularitats d’aquestes construccions del municipi. Alguns dels participants van acudir des d’altres zones de Lleida que també tenen aquest tipus de construccions, com la Segarra.

L’alcalde de Torrebesses, Mario Urrea, considera la declaració “una gran oportunitat” que permetrà “diversificar l’economia” del territori centrant-se més en el turisme. Va detallar que a Torrebesses tenen catalogades 500 construccions de pedra seca, entre les quals 58 cabanes de volta, 53 aljubs on es guardava aigua i uns 500 quilòmetres de marges. “Nosaltres donem suport a la candidatura perquè som un dels pobles que tenen un programa de conservació del patrimoni, que ha fet accions per valorar-lo i pujar l’autoestima dels veïns”, va indicar l’alcalde.

Així mateix, Urrea va afegir que comarques de fora de Lleida, com el Penedès, el Bages, l’Empordà o la Terra Alta, també compten amb construccions similars, però “amb una tècnica diferent”.

En aquest sentit, va explicar que la peculiaritat de Torrebesses és que les pedres utilitzades “vénen d’una pedrera” i no del resultat de treure les pedres de les zones de cultiu al llaurar. “Som un territori ric en pedra”, va subratllar.

Participants en la ruta guiada al patrimoni de pedra seca de Torrebesses.

Participants en la ruta guiada al patrimoni de pedra seca de Torrebesses.ÒSCAR MIRÓN

tracking