SEGRE

PRESTACIONS SEGURETAT SOCIAL

Hisenda va iniciar ahir la devolució de les retencions pels permisos de maternitat i paternitat de 2014 i 2015

Hisenda va iniciar ahir la devolució de les retencions pels permisos de maternitat i paternitat de 2014 i 2015 || Una mesura que podria beneficiar més de 10.000 lleidatans en només dos anys

IRPF de tornada a mares i pares

IRPF de tornada a mares i paresM.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Més de 10.000 lleidatans poden sol·licitar des d’ahir la devolució de l’IRPF retingut en les seues prestacions de maternitat i paternitat, que començaran a cobrar ja aquesta setmana i l’import mitjà de la qual ascendirà a 1.600 euros, en el cas de les mares, i a 383 euros, en el dels pares. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va explicar que a la tarda ja estaria disponible el document per sol·licitar la devolució (vegeu el desglossament). El procés es farà en dos fases, de manera que els pares de nadons nascuts el els anys 2014 i 2015 poden sol·licitar-la des d’ahir, i els que van tenir els fills l’any 2016 i 2017 ho faran a partir del mes de gener, de manera que Hisenda preveu concloure tots els pagaments el proper mes d’abril.

En la primera fase, la mesura podria beneficiar més de 10.000 lleidatans que van percebre prestacions de maternitat i paternitat el 2014 i el 2015. En el conjunt d’Espanya, els beneficiaris seran més d’un milió. A aquests cal afegir els pares i mares que van sol·licitar les prestacions el 2016 i 2017, que segons la Seguretat Social, a les comarques de Ponent van ser 9.900 més, per la qual cosa la mesura podria beneficiar en total gairebé 20.000 lleidatans. Tanmateix, el sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha) redueix el nombre de beneficiaris a l’assenyalar que només afectarà el 17% del total. Ho justifica pels salaris baixos en el cas de les dones, ja que el 83% de les mares treballadores perceben salaris inferiors als 18.400 euros anuals, que amb les retencions sobre els ingressos es quedarien en els 12.300 euros, que estan exempts de retencions. En cas de ser així, segons càlculs del sindicat, els beneficiaris a Lleida es reduirien a 1.611 en aquells quatre anys no prescrits. En el cas de les prestacions del 2018, que es declararan el 2019, ja n’estaran exemptes.

Dependrà de cada cas, però es calcula que una mitjana de 1.600 euros a les mares i 383 als pares

Una vegada a la pàgina, es pot optar per la sol·licitud telemàtica (mitjançant certificat electrònic, Clau PIN o amb número de referència) o visitar l’apartat Altres tràmits, en els quals es pot consultar l’estat de tramitació de sol·licitud, contestar requeriments o presentar documentació relacionada amb una notificació rebuda de l’AEAT o obtenir el formulari en arxiu PDF per fer la sol·licitud de forma presencial a l’oficina de l’Agència Tributària que correspongui al contribuent. Al formulari, només cal indicar l’any o anys en què s’ha percebut la prestació i el número de compte bancari on s’abonarà la devolució.

Aquesta mesura es pren després que una resolució del Tribunal Suprem sentenciés que les prestacions de maternitat estan exemptes de pagar l’impost de l’IRPF. Aquesta exempció que el Govern va ampliar també a les baixes de paternitat i, ara, als funcionaris que cotitzen a través de mútues professionals.

Com demanar-ho: any i compte bancari a través d’internet o presencial Maria Sangrà és una veïna de Balaguer que va tenir la seua filla, Martina, el mes d’agost del 2015. Ara podrà reclamar la retenció de la prestació de maternitat. En aquest sentit, es va mostrar molt satisfeta per la devolució i va assenyalar que “són uns diners amb què no comptàvem i sempre són benvinguts. Més encara, tenint en compte que són nostres”. Sangrà va assegurar que ja estava informada sobre el procés. “Quan vaig veure la notícia vaig contactar amb el nostre gestor i ell ja està preparant la documentació que requereix Hisenda per tramitar-ne la devolució”, va dir. Així mateix, va afirmar que en el cas del seu permís de maternitat, que va durar 16 setmanes, les retencions que li seran retornades superaran els 1.200 euros.

tracking