SEGRE

Experts proposen una alimentació personalitzada en la pràctica d'esport popular

El ciclisme, amb més preferència, seguit de la natació i el senderisme

L'inici d'una cursa.

Experts proposen una alimentació personalitzada en la pràctica d'esport popularEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Experts de diversos àmbits de l’alimentació han plantejat aquest dimecres una nutrició personalitzada, adaptada a cada individu, a la pràctica d’esport popular, així com varietat, equilibri i proporció en la ingesta de productes alimentaris. Aquesta ha estat una de les conclusions del debat EFE Foro Salud que ha tingut lloc sota el títol "Alimentació i esport popular", un esdeveniment que ha comptat amb la col·laboració de la Plataforma "Carn i salut", i que s’ha enfocat en l’objectiu de potenciar la salut i millorar el benestar.

En aquest fòrum han intervingut la doctora África López Illescas, especialista en medicina esportiva del Consell Superior d’Esports; Chema Martínez, atleta, campió d’Europa en 10.000 metres el 2002 i subcampió el 2006; el xef Joaquín Felipe; i Miguel Cartagena, subdirector tècnic de "Cursa de la Dona".

La doctora López Illescas ha defensat la "individualitat en l’alimentació" dels qui fan esport habitualment, amb l’estudi i avaluació de cada persona, més enllà dels plantejaments generals de nutrició saludable.

Chema Martínez ha diferenciat entre la seua alimentació quan era atleta professional, i ara, que continua corrent regularment, però necessita menys aportació calòrica. "Cal menjar en funció de les necessitats de cadascú", ha explicitat.

El cuiner Joaquín Felipe, que practica esport amb regularitat, ha dit: "La gent sap el que ha de fer en alimentació i esport, però gairebé ningú no ho fa; cal conscienciar la societat del que ha de fer", i ha demanat més implicació de l’Administració per avançar en una alimentació saludable. "Cal disfrutar tant de l’esport com del menjar sa, sense excessos", ha afegit.

Miguel Cartagena, des de l’experiència de "Cursa de la Dona", un projecte que ha complert el seu 14 edició amb curses a vuit ciutats espanyoles a l’any en distàncies de cinc i deu quilòmetres, ha explicat que les pautes alimentàries de les participants en aquestes proves són molt variades, però sempre dins dels criteris d’equilibri nutricional.

Els ponents han defensat la proporcionalitat en les quantitats d’aliments que s’han d’ingerir, preveient la necessitat de prendre tant fruites i verdures, com hidrats de carboni, llegums, carns o peixos; amb especial èmfasi en la hidratació a l’hora de practicar esport. "Hem de buscar una dieta variada i tenir en compte les vegades que mengem carn, carn de tot tipus, però de forma proporcionada", ha remarcat Miguel Cartagena. "En un entrenament molt llarg, he d’incorporar hidrats de carboni i proteïnes, com carn o peix, i fruites o verdures per a la hidratació", ha precisat Chema Martínez, que també va guanyar la medalla de plata en marató en els Europeus de Barcelona el 2010.

La doctora López Illescas ha exposat un mètode de nutrició que passa per les sigles PREF a la presa d’aliments per a la pràctica esportiva, funcions plàstica, reguladora i energètica, més l’aportació de fibra. "No hi ha aliments miracle ni dietes miracle", ha dit l’especialista del Consell Superior d’Esports.

Joaquín Felipe ha posat l’accent en un altre aspecte, a més d’afegir-se a la proporció en les quantitats, la varietat als aliments i l’equilibri com a caràcter general saludable: "L’alimentació no ha de ser avorrida".

La pràctica esportiva popular a Espanya, segons l’última Enquesta d’Hàbits Esportius del Ministeri de Cultura i Esport, recull el ciclisme al capdavant de les preferències, 38,7 %; seguit de la natació, 38,5 %; senderisme i muntanyisme, 31,9 %; curses a peu, 30,4 %; gimnàstica intensa, 29 %; i gimnàstica suau, 28,8 per cent.

tracking