SEGRE

PATRIMONI TALLERS

Petits arqueòlegs a Tàrrega

El Museu Comarcal de l’Urgell forma centenars d’escolars amb un cicle d’excavacions al solar de l’Escola Pia || Un jaciment amb restes d’una bassa d’aigua i cases de l’època medieval

Alumnes de l’escola Jacint Verdaguer que van participar ahir en el taller d’arqueologia que organitza el Museu Comarcal de l’Urgell.

Alumnes de l’escola Jacint Verdaguer que van participar ahir en el taller d’arqueologia que organitza el Museu Comarcal de l’Urgell.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Centenars d’alumnes d’Infantil i Primària de les escoles de Tàrrega han passat aquestes últimes setmanes per l’excavació arqueològica que el Museu Comarcal de l’Urgell porta a terme al solar on l’Escola Pia preveu ampliar el centre educatiu. El director tècnic del museu, Oriol Saula, va explicar ahir que es tracta d’una iniciativa de les regidories d’Educació i Cultura que té com a objectiu atansar l’arqueologia i el patrimoni als més petits.

En aquest sentit, el taller s’estructura en dos fases: un taller pràctic al jaciment arqueològic, a càrrec de l’arqueòloga Ivonne Pont, i una visita guiada per restes que poden veure’s a la ciutat com el pou del gel o l’adoberia del Molí del Codina, que va a càrrec d’Oriol Saula. El director tècnic del museu va assenyalar que la iniciativa ha comptat amb molt bona resposta entre les escoles i que treballen perquè tingui continuïtat en els pròxims anys en futures excavacions de Tàrrega.

Els petits participen en un taller pràctic i visiten el pou del gel i l’adoberia del Molí del Codina

Quant a les excavacions al solar de l’Escola Pia, Saula va explicar que abans que el centre iniciï les obres d’ampliació, des del Museu Comarcal de l’Urgell van demanar fer una prospecció arqueològica a la zona perquè la documentació determina que hi podien aparèixer restes, tenint en compte que, malgrat estar fora de la muralla, es troba entre dos portals: Urgell i Santa Maria.

Saula va detallar que pensaven que sortirien els glaçadors del pou del gel i, encara que no han aparegut, sí que ho ha fet una gran bassa d’aigua d’uns dos metres de profunditat amb restes de materials de l’època medieval. Aquesta es va segellar entre els segles XVII i XVIII i a sobre es van construir cases, de les quals ara han aparegut les estructures i els alumnes de les escoles de Tàrrega excaven. Finalment, al costat de l’edifici actual de l’Escola Pia, ha aparegut un tram d’uns cinc metres d’un mur d’època medieval.

Les excavacions arqueològiques s’han portat a terme al solar on l’Escola Pia de Tàrrega projecta ampliar l’actual centre educatiu amb la construcció d’un nou edifici annex a l’actual amb una superfície total de 926 metres quadrats.

Antigament, en aquest solar hi havia un edifici conegut com Cal Clavetaire, que va ser enderrocat. Es tracta d’un projecte a mitjà termini que permetrà habilitar una gran sala pavelló polivalent. Actualment, quan els alumnes han de realitzar una activitat física es desplacen al pavelló municipal.

Està previst que l’Escola Pia inverteixi en Tàrrega un total d’1,5 milions d’euros al llarg dels pròxims anys per desenvolupar nous projectes docents. S’ha de recordar que l’ajuntament de Tàrrega ha renovat recentment el conveni de cessió gratuïta de l’edifici municipal que acull l’Escola Pia de la ciutat.

“El parc és fruit de la intervenció humana que des de fa més de 10.000 anys ha viscut a 2.000 metres d’altura i ha modelat el paisatge”, afirma Ermengol Gassiot, comissari de l’exposició i doctor en Prehistòria que forma part del Grup d’Arqueologia d’Alta Muntanya.

El Museu de Lleida repassa la història dels poblats a Aigüestortes

El Museu de Lleida acull des d’ahir una exposició amb catorze plafons informatius i restes arqueològiques que revelen l’evolució del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici des de l’època neolítica. I és que, malgrat que sempre s’ha considerat un territori verge, l’última investigació arqueològica ha revelat que ha estat poblat des de fa 10.000 anys. Cronològicament, la mostra relata els diferents moments de la població humana a Aigüestortes, des de l’època neolítica quan apareixen les primeres activitats agrícoles, fins a l’edat del bronze i del ferro, quan augmenta la pastura i la ceràmica.

Alumnes de l’escola Jacint Verdaguer que van participar ahir en el taller d’arqueologia que organitza el Museu Comarcal de l’Urgell.

Alumnes de l’escola Jacint Verdaguer que van participar ahir en el taller d’arqueologia que organitza el Museu Comarcal de l’Urgell.SEGRE TÀRREGA

tracking